LJUTIĆ UMJESTO ANĐELINOVIĆA

Novi splitski rektor: Moja supruga i premijerova majka su rodice, ali to s ovim nema veze

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 28.03.2018 16:22
  • Objavljeno 28.03.2018 u 14:39
Dragan Ljutić

Dragan Ljutić

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Dragan Ljutić, bivši dekan Medicinskog fakulteta, iznenađujuće je izabran za novog rektora Sveučilišta u Splitu. Na sjednici Senata dobio je 19 glasova, tri više od protukandidata i dosadašnjeg rektora Šimuna Anđelinovića. Na dužnost stupa u listopadu

Drugi Anđelinovićev mandat u kuloarima se proglašavao kao gotova stvar, između ostalog jer ga se smatra vrlo bliskim HDZ-u, pa je ishod tajnog glasovanja na Senatu izazvao golemi šok. Dosadašnji rektor odbio je davati izjave i samo je projurio pokraj novinara.

Sama sjednica Senata bila je zatvorena za javnost. Oba kandidata na njoj su, uoči glasovanja, predstavili programe koji su već ranije objavljeni na internetu.

Supruga novog rektora, Vjekoslava Raos-Ljutić, rođakinja je majke Andreja Plenkovića koja se i zove vrlo slično - Vjekoslava Raos-Plenković. Ovu neslužbenu informaciju za tportal je potvrdio i Dragan Ljutić.

'Da, moja supruga i premijerova majka su rodice, ali to nije imalo nikakav utjecaj na ovaj proces. Uostalom, glasovanje je bilo tajno', kazao nam je novi splitski rektor.

'Čast mi je biti na čelu najpropulzivnijeg sveučilišta na ovim prostorima i šire, zahvaljujem svim njegovim djelatnicima od začetaka do danas. Radi se o desetljećima dugom radu', kazao je Ljutić u nastupnom govoru pred medijima.

  • +2

Dragan Ljutić novi je rektor Sveučilišta u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Jedan čovjek ništa ne može napraviti sam, bez dobrog tima, dobrih informacija i dobre komunikacije. Iz pozicije Splita na dlanu imamo cijeli svijet i nema tog brijega kojeg ne možemo savladati, a u mom mandatu naglasak će biti na studentima, studentima i studentima. Razvijat ćemo STEM područje koje moramo integrirati s gospodarstvom, ali nećemo zanemariti ni znanost, umjetnost i kulturu., odnosno humanističke struke. Ne može sve biti podređeno komercijalizaciji', dodao je, naglasivši da će Sveučilište u Splitu nastaviti sve dosad započete i dogovorene suradnje s drugim institucijama širom svijeta. Svoj tim još uvijek nije do kraja sastavio, no objavio je da će jedan od pomoćnika zadužen za studentska pitanja biti nominiran od strane samih studenata.

  • +6
  • +3

Šimun Anđelinović

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Upitan je za slučaj profesora Ivana Đikića, koji je nedavno demonstrativno napustio Split, te objasnio da Đikić i dalje posjećuje ovo sveučilište i da Split ima jako dobru perspektivu.

Neslužbeni izvori tvrde da su veliku ulogu u izboru novog rektora imali predstavnici studentskih organizacija, koji zauzimaju čak 7 od 35 mjesta u Senatu. Po svemu sudeći, od procesa kandidature do samog glasovanja dogodile su i brojne promjene mišljenja jer je prije nešto više od mjesec dana podršku Anđelinoviću u borbi za novi mandat dalo čak 19 od 24 člana Senata s pravom potpisa kandidature.

Šimun Anđelinović član je HDZ-a, svojedobno je figurirao kao njihov mogući kandidat za splitskog gradonačelnika. Dragan Ljutić od početka medicinske karijere radi u splitskoj bolnici, a u posljednja dva desetljeća 'kumulativno' i na Medicinskom fakultetu. Prije tri godine zabilježili smo da je imenovan u Sanacijsko vijeće KBC-a Split iako istodobno posjeduje vlastitu privatnu kliniku, smještenu doslovno preko puta bolnice.

  • +5
  • +2

Dragan Ljutić

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!