DIGNUTI SVI VATROGASCI

Pod nadzorom veliki požar kod Lokve Rogoznice, cijela obala pod crvenim upozorenjem

23.10.2017 u 22:20

Bionic
Reading

Južno od Omiša, kod Lokve Rogoznice, buknuo je u ponedjeljak navečer veliki šumski požar i širio se strelovitom brzinom, no već prije ponoći situacija je bila znatno bolja. Zbog nepristupačnog područja i najavljenog jačanja bure vatrogasci su bili iznimno zabrinuti, a još više lokalno stanovništvo. Kasno sinoć je poćar stavljen pod nadzor

Veliki šumski požar buknuo je u ponedjeljak iza 20 sati kod Lokve Rogoznice. Višeslav Pešić, zamjenik glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika za operativno područje Omiš, izjavio je za portal Dalmacija Danas da gori između Stare Lokve i Starog Sela.

'Digli smo sve vatrogasce s omiškog, makarskog, splitskog područja i Zagore. Neka vozila još pristižu tako da ovog trenutka imamo blizu 100 vatrogasca na terenu. Gori šuma, nisko raslinje i trava', kazao je Pešić. 

Kasnije sinoć je za HRT rekao kako je požar "zaokružen" i time, uvjetno, stavljen pod nadzor.

Vatrogascima je posao otežavala sve jača bura, čiji su udari premašivali 100 km/h, a požarna fronta bila je duža od kilometra. Fotoreporter Dalmacije Danas Miroslav Lelas oko 23 sata javio je da otvorenog plamena neusporedivo manje nego prije. 'Vatra se pojavi i panjevi iskre kod jačih refula vjetra. Na brdu se vide lampe vatrogasaca, a od plamene buktinje više nema ni 'b'. Očito su vatrogasci u ovom vrlo teškim uvjetima olujne bure uspjeli napraviti čudo', izvijestio je Lelas.

Vatrogasci su mu da je vatra na putu prema naseljenom dijelu Starog Sela naišla na veliki i uređeni maslinik, što je spriječilo daljnje širenje vatre. 

Prethodno, Višeslav Pešić upozorio je da bura doseže orkanske udare.

'Nosimo kompletno pružanje cijevne pruge da cijeli požar usidrimo. Borimo se da to uspijemo. Imamo problem sa sjeveroistokom. Vjetar nosi požar prema Starom selu Lokve, ali nadam se da ćemo uz velik napore vatrogasaca to uspjeti sanirati', rekao je Pešić za Dalmacija Danas.

Požar nije zaprijetio magistrali gori na cesti koja vodi od Omiša prema Staroj Lokvi. 

  • +22
Posljedice požara kod Žrnovnice Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje zbog jakog vjetra za obalno područje od Kvarnera do Dubrovnika. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura i tramontana, uz najjače udare vjetra do 120 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Prema aktualnoj prognozi, crveni alarm ostaje na snazi i u utorak, osim za područje Kvarnera.