SUKOB REDA I SVETE STOLICE

Veliki meštar Malteškog reda podnio ostavku na zahtjev pape

25.01.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana sukoba između Suverenog malteškog reda i Svete Stolice, Veliki meštar reda Matthew Festing pristao je podnijeti ostavku na zahtjev pape Franje

Britanac Matthew Festing koji je u načelu doživotno imenovan, još mora okupiti svoje Suvereno vijeće kako bi ostavka formalno bila potvrđena, priopćio je taj red, a prenose agencije.

Sukob između Vatikana i Malteškog reda promatrači ocjenjuju kao sukob između crkvenih liberala i konzervativaca koji je buknuo prošlog mjeseca kada je papa Franjo imenovao petočlano vijeće kako bi ispitao okolnosti slučaja u kojem je smijenjen treći čovjek Malteškog reda, Albrecht von Boeselager. No, malteški red odbio je surađivati, rekavši da je njegova smjena interna stvar.

Boeselager je navodno smijenjen nakon što je dopustio Malteškom redu da sudjeluje u programima podjele besplatnih kondoma u cilju sprečavanja širenja AIDS-a.

Konzervativci smatraju kako korištenje kondoma krši crkveni nauk ali papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt XVI. su rekli da bi se njihova primjena mogla opravdati u kontekstu borbe protiv AIDS-a.

Suvereni jeruzalemski, rodoski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana, poznatiji kao Suvereni malteški vojni red katolički je viteški red sa sjedištem u Rimu. Suverenom malteškom vojnom redu priznat je međunarodnopravni subjektivitet te održava diplomatske odnose s preko stotinu država. Osim dviju zgrada u Rimu, kojima se jamči eksteritorijalnost, red nema vlastito državno područje.

Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 110 zemlja.

Suvereni malteški vojni red ima diplomatske veze s 104 zemlje i stalni je promatrač u UN-u, UNESCO-u, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), ima predstavnike u Vijeću Europe te veleposlanika u Europskoj uniji.