SJEDNICA VLADE U GAZI

Plod bojkota Katara: Veliki korak prema pomirbi Fataha i Hamasa u Palestini

03.10.2017 u 15:04

Bionic
Reading

Palestinski premijer Rami al Hamdallah u utorak je predsjedao prvim sastankom vlade u Gazi u koraku prema pomirenju između međunarodno priznate palestinske stranke Fatah i islamističke skupine Hamas, javljaju mediji.

Hamas je osvojio obalnu enklavu 2007. u borbi sa snagama Fataha lojalnim predsjedniku Palestinske vlasti Mahmudu Abasu. Od tada je Hamas upravljao Pojasom Gaze gdje je uspostavio svoju vlast, no Zapad priznaje jedino Abasovu vladu koju vodi sa Zapadne obale, što ju je okupirao Izrael.

Proces pomirenja, koji počinje sjednicom vlade u utorak, promoviraju Egipat i druge arapske zemlje kojima su Sjedinjene Države saveznik. Glavno sporno pitanje između Hamasa i Fataha jest hoće li deseci tisuća zaposlenika Hamasa biti upisani na platnu listu vlade Palestinske vlasti, piše agencija dpa.

Jednako je neizvjesno hoće li Hamas dopustiti da njegovi militanti budu zamijenjeni pripadnicima sigurnosnih snaga Palestinske samouprave i to napose na graničnom prijelazu između Gaze i Egipta.   

U intervjuu za egipatsku televiziju u ponedjeljak navečer, Abas je rekao da će se Hamas morati odreći svog oružja u sklopu sporazuma kojim će okončati desetgodišnje rivalstvo. 

'Sve mora biti u rukama Palestinske vlasti', rekao je Abas i dodao 'Mi smo jedna država, jedan sustav, jedan zakon i jedno oružje'.

Hamas, koji Izrael i Zapad smatraju terorističkom skupinom,  prošli mjesec raspustio je svoju vladu u sjeni u Gazi, nakon što su Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nametnuli gospodarski bojkot njihovu glavnom donatoru Kataru.