SVJETSKA BANKA

Velike tvrtke lakše preživjele recesiju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2011 22:24
  • Objavljeno 05.07.2011 u 22:21
financije

financije

Izvor: tportal.hr / Autor: ostale fotografije/tportal

Tvrtke u istočnoj Europi i središnjoj Aziji upozoravaju da ograničenja u pristupu izvorima financiranja, loša infrastruktura i nekvalitetna radna snaga sprječavaju uspješno poslovanje u regiji, stoji u izvješću koje je Svjetska banka objavila u utorak

Ta međunarodna financijska institucija ističe da su se ta ograničenja s vremenom pogoršala i da se tvrtke različite veličine suočavaju s različitim tipom ograničenja u svome poslovanju.


Tako su primjerice velike tvrtke imale lakši pristup izvorima financiranja tijekom krize i bile su sposobnije preživjeti recesiju od manjih poduzeća, rekla je Yvonne Tsikata, direktorica Odjela za smanjenje siromaštva i gospodarski menadžment za regiju Europe i srednje Azije.

Izvješće 'Izazovi poslovanja u uvjetima financijske krize' govori o trendovima koji su se ocrtali nakon sličnog izvješća 2008. koje je Svjetska banka provela zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Izvješće istražuje stajališta samih tvrtki o ključnim pokretačima poslovanja: pristupu financijama, infrastrukturi i tržištu rada te otkriva njihovu zabrinutost zbog prepreka na koje nailaze u poslovanju.

Pristup izvorima financiranja ograničenje je koje je izraženo diljem regije. Prema tvrtkama, pristup je bio najlakši 2005., a početkom krize poduzeća su upozorila da se pristup s vremenom postupno pogoršavao.

Kada je riječ o infrastrukturi, između 2005. i 2008. nezadovoljstvo kvalitetom elektrodistribucijske mreže, transportom i telekomunikacijskom infrastrukturom najviše se povećalo u odnosu na sve druge ključne prepreke poslovanju.

Nedostatak kvalitetne radne snage zaokružuje listu glavnih ograničenja na koje upozoravaju tvrtke u svim dijelovima regije. I dok je radno zakonodavstvo fleksibilnije 2008. nego 2005., u brojnim anketiranim tvrtkama raste nezadovoljstvo zbog kvalitete radne snage. Osim toga, nemogućnost pronalaženja radnika s odgovarajućim vještinama u nekim je zemljama kombinirana s naglim rastom plaća koje nadmašuju produktivnost.

I dok su procjene budućeg rasta za regiju pozitivne, tamošnje tvrtke morat će se natjecati na izvoznim tržištima, boriti za inozemne izvore financiranja i strana ulaganja s tvrtkama iz drugih regija, kao što su Azija i Latinska Amerika. Političke mjere za poboljšanje uvjeta poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta bit će od ključne važnosti, upozorava Svjetska banka.

To znači pronalaženje načina da se tvrtkama pomogne u suočavanju s ograničenjima: novim tvrtkama olakšati ulazak na tržište, nastavak reformi radnog zakonodavstva kako bi se olakšalo otvaranje novih radnih mjesta i smanjili troškovi rada te kombiniranje investicija u infrastrukturu s boljim upravljanjem.

Politike koje pomažu poslovanju tvrtki povećat će njihovu konkurentnost u regiji, ubrzati oporavak zemalja istočne Europe i srednje Azije od posljedica financijske krize i pomoći im u ostvarivanju visokih stopa rasta, zaključuje Svjetska banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi