stimulacija za buduće profesore

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

13.07.2022 u 15:38

Bionic
Reading

Državna STEM stipendija u Hrvatskoj se dodjeljuje od 2017. godine, kao što sam naziv govori, studentima čiji se studiji nalazi u nekom od STEM područja. Uskoro se mijenja Pravilnik koji donosi i dobre vijesti za studente

U javno savjetovanje pušten je novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti. Pravilnik, piše Srednja.hr, donosi niz novina, a među njima je i povećanje stipendije. Do sada je ona iznosila 1.200 kn mjesečno i dodjeljivala se za devet akademskih mjeseci. Ako se pravilnik Ministarstva upućen na javno savjetovanje usvoji u ovom obliku, stipendija za STEM nastavničke programe iznosila bi 4.520,70 kuna, odnosno 600 eura mjesečno. Na taj način, između ostalog, u ministarstvu žele riješiti i nedostatak nastavničkog kadra u STEM područjima, posebice matematici.

Stipendija za ostale STEM studijske programe iznosila bi 2.260,35 kuna, odnosno 300 eura.

Novost je i da će se stipendije dodjeljivati na temelju provedenoga javnog poziva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti, prije kojeg će ministar donijeti i odluku o broju državnih stipendija za tu godinu.  U Ministarstvu su pak ostavili odredbu Pravilnikaprema kojoj studenti za vrijeme korištenja prava na ovu državnu stipendiju ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.