NOVE PREPORUKE

Velika promjena: Slovenci i službeno ograničili upotrebu vektorskih cjepiva, mogu se dobiti samo na izričiti zahtjev

11.10.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva tjedna 20-godišnjakinja iz Ljubljane preminula uslijed prijavljene nuspojave vektorskog cjepiva proizvođača Johnson&Johnson, savjetodavna skupina slovenskog Instituta za javno zdravstvo (NIJZ) usvojila je nove preporuke o cijepljenju. Prema njima, preporučuje se prioritetna uporaba mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna), dok se vektorska cjepiva mogu koristiti samo u slučaju poznate kontraindikacije na mRNA cjepiva ili na izričiti zahtjev osobe koja je svjesna mogućih nuspojava

Ministar zdravstva Janez Poklukar objavio je na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani i da se osobama mlađima od 30 godina prioritetno preporučuje cjepivo Pfizer, zbog novih podataka o opasnosti od upale srčanog mišića ili srca prilikom cijepljenja cjepivom Moderna, prenosi RTVSlo.

'Ograničenje vektorskih cjepiva nastavak je preporuke donesene početkom ljeta, gdje smo preporučili prioritetnu uporabu cjepiva mRNA', objasnila je voditeljica savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović. 'S obzirom na nedavnu tragediju koja se dogodila djevojci Katji, vjerujemo da je potrebno strože ograničiti cjepiva', dodala je.

  • +2
Slab odaziv na cijepljenje Pfizerom i Janssenom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Stručna skupina sugerira i da se treća, 'booster' doza daje svim osobama starijim od 65 godina. Do sada je to bio slučaj sa stanovnicima staračkih domova i posebno osjetljivim pacijentima. 'U odluci za treću dozu slijedili smo preporuke EMA-e, koja je odobrila treću dozu kao dodatnu dozu za oba mRNA cjepiva odobrena od Europe, a to su Moderna i Pfizer', objasnila je Beović. Dodatna se doza daje osobama značajno slabijeg imunološkog odgovora, kod kojih se smatra da cijepljenje u dvije doze nije bilo dovoljno.

Prema podacima NIJZ-a, Slovenija ima gotovo 537.500 doza cjepiva Pfizer kojemu će isteći rok od veljače do travnja iduće godine te 125.900 doza cjepiva Moderna koje će isteći od prosinca ove godine do ožujka iduće godine. U Sloveniji je jednom dozom cijepljeno 1.135.033 osobe, što predstavlja 54 posto stanovništva. Objema dozama cijepljeno je 1.042.739 osoba, što je 49,4 posto ukupne populacije ili 59 posto odraslog stanovištva.