akcija u tri županije

[FOTO/VIDEO] Velika policijska akcija u Petrinji: Uhićeni bivši gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov sin, oglasio se i USKOK

14.06.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović uhićen je u utorak ujutro u akciji policije koja provodi pretrage na više lokacija na petrinjskom području, među ostalim i u kući bivšeg gradonačelnika.

Pretresi se provode na više lokacija, a policija pretražuje njegovu kuću u Mošćenici, naselju u sastavu grada Petrinje, a koju koristi njegov sin Darko Dumbović. Kako neslužbeno javljaju mediji, uhićen je i Dumbovićev sin Darko.

Odvjetnik Dražen Ivanić, koji zastupa Dumbovića, potvrdio je da je bivši gradonačelnik Petrinje uhićen. 'Jutros su djelatnici PU Sisak došli na njegovu adresu stanovanja i vrše pretragu njegove kuće. Radi se o predmetu USKOK-a, a stavlja mu se na teret da je pogodovao sinu Darku Dumboviću dok je bio gradonačelnik Petrinje. Trenutno se traže dokazi', kazao je za Večernji list.

U policijskoj akciji uhićen bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/Pixsell

Oko podneva još su trajali pretresi kuća, pa odvjetnik procjenjuje da će njegov klijent tek sutra dati iskaz u USKOK-u u Zagrebu. 'Pretraga je dosta detaljna i pedantna', rekao je i dodao da će se bivši gradonačelnik braniti aktivno. Neće šutjeti.

'On smatra da je ovo neosnovano, da nema kaznenog djela. Iznenađen je, neugodan je osjećaj kad ti više policajaca dođu u kuću', prepričao je Ivanić kako se osjeća bivši gradonačelnik Petrinje, prenosi Dnevnik.hr

Oglasio se i USKOK. 'Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i PU sisačko-moslavačkom. Navedene radnje provode se na području više županija i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, stoji u priopćenju.

Policija i USKOK ispred obiteljske kuće bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića Izvor: Cropix / Autor: Snimio: Ranko Šuvar / CROPIX

Akcija u tri županije

Priopćenjem se javila i policija. 'Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Realizacija ovog kriminalističkog istraživanja je započela u jutarnjim satima na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, Policijske uprave zagrebačke i PU istarske te će se tijekom dana provoditi dokazne radnje. Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava će biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', poručili su iz policije.

  • +12
U policijskoj akciji uhićen bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

24 sata neslužbeno doznaje da se radi o slučajevima pogodovanja tvrtkama u vlasništvu članova njegove obitelji dok je bio gradonačelnik Petrinje.

  • +5
Darinko Dumbović Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Naime, Dumbović se našao u središtu pažnje nakon što je otkriveno kako će i tvrtka njegovog sina graditi zamjenske zidane kuće na Banovini. Među osam tvrtki koje su dobile posao je i tvrtka Titan Commerce iz Mošćenice kraj Petrinje čiji je direktor Darko Dumbović, sin bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Dumbović stariji se nakon potresa našao pod udarom javnosti, ali i službenom istragom, zbog netransparentne podjele humanitarne pomoći u ovom gradu.