izbori_tportal copy-08

GLASAJTE ZA SVOJE FAVORITE

Velika anketa tportala: Tko će odnijeti pobjedu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 30.05.2017 10:18
  • Objavljeno 30.05.2017 u 06:37
Bionic
Reading

Iako je dobar dio gradova već u prvom krugu izabrao svoje čelnike, u nedjelju će se birati još gradonačelnika. Među njima će biti i čelnici četiri najveća grada - Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke

Za čelno mjesto u glavnom gradu Zagrebu, koji ima status županije, u drugom krugu borit će se aktualni gradonačelnik Milan Bandić te kandidatkinja HNS-a i SDP-a Anka Mrak Taritaš.

HNS-ova kandidatkinja, usporede li se prethodni izbori, jedina je koja se ovoliko uspjela u postocima približiti Milanu Bandiću. Mrak Taritaš u prvom je krugu naime osvojila 24,5 posto, dok je za Bandića glasalo 30,9 posto građana.

Neizvjesna utrka ovisit će o biračima drugih kandidata koji nisu izborili prolazak, a ponajprije onima Sandre Švaljek, Brune Esih i Drage Prgometa. Nitko od to troje kandidata nakon prvog kruga nije želio poduprijeti ni Bandića ni Mrak Taritaš, a glasačima su poručili da glasaju po savjesti.

Iako je kampanja utihnula prvi tjedan nakon prvog kruga, krajem prošlog tjedna ipak je zaiskrilo između Bandića i Mrak Taritaš.

Drugi krug otkrit će i tko će sljedeće četiri godine upravljati gotovo 800 milijuna kuna teškim proračunom  Splita. U utrci su HDZ-ov Andro Krstulović Opara, bivši savjetnik predsjednice RH, te HGS-ov Željko Kerum, koji je vladao Splitom od 2009. do 2013. godine.

U najviše neizvjesnu utrku u četiri velika grada Kerum ulazi s 30,4 posto osvojenih glasova u prvom krugu, dok je HDZ-ov Krstulović Opara u prvom krugu prigrabio 26,1 posto.

O pobjedniku će u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj odlučivati birači ljevice, odnosno oni Marijane Puljak i SDP-ove Aide Batarelo, koje su kumulativno osvojile oko 29 posto glasova u prvom krugu. Puljak je već rekla da nema preporuku za svoje birače, dok je SDP-ov Arsen Bauk prije neki dan prokomentirao navode da su HDZ i SDP sklopili pakt protiv Keruma. 'SDP bi trebao stupiti u 'povijesni pakt' s HDZ-om protiv njihova osmogodišnjeg koalicijskog partnera u Splitsko-dalmatinskoj županiji, da bi nakon toga ponovo sklopili koaliciju u vijeću i skupštini?! Takav pakt bi doista bio povijesni. Povijesno glup', napisao je Bauk na svom profilu na Facebooku.

Na gotovo sigurnu pobjedu može računati SDP-ov Vojko Obersnel, koji u utrku u drugom krugu ulazi s bivšim HDZ-ovcem, a sada nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem.

Iako su mu ankete uoči prvog kruga davale manje postotke, Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, Hrvatski laburisti, SDSS, HSS) u prvom krugu osvojio je 40,9 posto, a Burić svega 17,7 posto glasova.

Burić će teško nadoknaditi razliku, posebice kad se uzme u obzir to da je podršku Obersnelu najavio i HNS, koji je u prvom krugu imao svog kandidata.

Grad na Dravi u drugom krugu vidjet će borbu između dosadašnjeg gradonačelnika, nezavisnog Ivice Vrkića i HDZ-ove Ivane Šojat.

Vrkić, koji na izborima nastupa uz potporu SDP-a i HNS-a, u prvom krugu osvojio je 37, 05 posto, dok je njegova konkurentica osvojila 17,2 posto.

Ako je suditi po anketama nakon prvog kruga, Vrkić bi bez problema trebao osvojiti novi mandat u Osijeku.

Dok Vrkić računa na glasove onih koji su ga podržali u prvom krugu, Šojat priželjkuje glasove svih onih koji su Vrkiću u prvom krugu bili protukandidati, kazala je nedavno za Novu TV.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal