TEMA DANA

'Velik dio migranata dolazi iz Irana, a migracije su općenito izuzetno dobar medij za širenje virusa'

29.02.2020 u 21:43

Bionic
Reading

Nakon ubojstva 30-ak turskih vojnika u pokrajini Idlib i eskalacije sukoba u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je granicu prema Europskoj uniji. Migranti su to jedva dočekali, no s grčko-turske granice stižu dramatične slike: grčka policija upotrijebila je suzavac kako bi spriječila tisuće migranata da uđu u zemlju. O novom mogućem izbjegličkom valu u 'Temi dana' HRT-a govorili su vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović

'Situacija s migrantima može dodatno eskalirati', kazao je Vidmarović u Temi dana. Smatra da Erdogan može pustiti manji val, oko nekoliko desetaka tisuća ljudi. I to je za Europu značajno.

'Erdogan sada pokušava malo i blefirati, primorati europske lidere da izvrše pritisak na Putina zbog situacije u Idlibu. I tu je naravno ta retorika prijetnje s migrantima', dodao je. Ističe da je to jedna poluga s kojom se koristi. Međutim za Erdogana to nije sasvim povoljno zato što tu postoje rizici i dosta je teško i logistički.

  • +70
Migranti na tursko-grčkoj granici Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Ogorec smatra da Erdogan svoju granicu može držati otvorenom koliko god želi, ali njemu nije u interesu pustiti veliki broj migranata, jer ne bi imao oružje da dalje ucjenjuje Europu.

'Vidimo da je pokušavao tražiti potporu i od NATO-a. No potrebno je naglasiti da se turska vojska bori na tuđem prostoru. Ona ne brani niti svoj prostor niti svoj narod. S ovim migrantskim valom želi potaknuti europske čelnike da drugačije počnu razmišljati', kazao je Ogorec.

Dodaje da ne možemo očekivati scenarij 2015. i 2016., ali možemo očekivati znatno učestaliju 'puzajuću' migraciju koja je već sada s puno većim pritiskom na granične prostore.

Pokrajina Idlib je važna Erdoganu jer je blizu Mediteranu, te što su tamo snage pobunjenika, sirijske snage, ruske snage te mali 'džepići' kurdskih snaga.

'To spada u zonu deeskalacije koja je dogovorena između Sirije, Rusije i Turske', kaže Vidmarović.

Smatra da se stvorilo zamršeno klupko jer Rusija i Turska imaju različite interese u Siriji i počinje borba za druge stvari. Ističe da većinu naftnih polja kontroliraju kurdski vojnici.

Ogorec naglašava da se tursko- ruski sukob neće dogoditi. Smatra da će se Putin i Erdogan uskoro i susresti pa će razgovarati konkretno u 'četiri oka' te da će doći do dogovora.

  • +9
Turska otvorila granice za migrante Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

'U Siriji se rat bliži kraju, problem je kad rat završi. Tko će ovladati kojim dijelom to je nepoznanica još uvijek', dodaje Ogorec.

Vidmarović smatra da je situacija je stresna za hrvatske policajte, ali dodaje da policija radi dobar posao. Ističe da je Hrvatska tranzitna zemlja i da to spašava državu od problema.

Odgovarajući na pitanje o bojazni od koronavirusa, Ogorec kaže da neki migranti dolaze sa prostora direktno pogođenih tim virusom.

'Veliki dio migranata, recimo, dolazi sa prostora Irana i naravno da može biti svašta među njima. Općenito migracije su izuzetno dobar medij za širenje virusa. I kontrolirane migracije se vrlo teško mogu staviti pod nekakav nadzor što se tiče te epidemiološke strukture, a pogotovo ilegalne migracije', napomenuo je Ogorec.

'Policija odrađuje izvanredan posao, a ako bude veći pritisak na granicu postoji i Hrvatska vojska koja je spremna i sposobna da pomogne policiji u obrani granica', zaključio je Ogorec.