LJUTNJA NAKON PROSVJEDA

Veleposlanica Izraela gradonačelnici Sarajeva: Zašto niste osudili Hamas?

22.10.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Veleposlanica Izraela za BiH Galit Peleg negodovala je u nedjelju zbog propalestinskih skupova održanih tijekom dana u nekoliko gradova u toj zemlji postavljajući pitanje zašto njihovi sudionici nisu osudili zločine Hamasa nad izraelskim civilima.

"Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas", pitanje je što ga je prosvjednicima postavila izraelska veleposlanica u BiH objavi na društvenoj mreži X.

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u nedjelju u Sarajevu iskazujući potporu Palestincima te osuđujući Izrael a pridružila im se i gradonačelnica glavnog grada BiH Benjamina Karić. On je kazala kako osuđuje sva stradanja civila no izbjegla je izrijekom spomenuti ubojstva i zlostavljanja koja je počinio Hamas u napadima na Izrael 7. listopada.

Veleposlanica Peleg je istaknula kako je Hamas taj koji koristi Palestince u Gazi kao živi štit ustvrdivši kako je 550 Hamasovih raketa ispaljenih na Izrael palo u Gazu i ubilo Palestince, uključujući one u Al Ahli bolnici.

  • +25
Skup podrške Palestini ispred Gradske vijećnice u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Iz gradske uprave Sarajeva brzo su reagirali na tu objavu veleposlanice Izraela optuživši je za "tendenciozne izjave koje imaju za cilj diskreditaciju gradonačelnice i grada Sarajeva". "Ni izraelska veleposlanica niti bilo tko drugi ne može krojiti stavove grada (Sarajeva) i nikakvim pritiscima grad nije i neće podlijegati", napisali u su reagiranju iz gradske uprave.

Osim u Sarajevu manji skupovi potpore Palestincima održani su i u Tuzli, Mostaru te Sanskom Mostu.