HOMOFOBNE PORUKE U CRKVI

Velečasni dječaku: Kad odrasteš bit ćeš bolestan i peder!

09.05.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Županjski svećenik Ivan Varoščić nakon župnog vjeronauka, koji se održava u pripremama za prvu pričest, jednog je dugokosog 10-godišnjaka nazvao 'curom' te mu poručio: 'Kad odrasteš – bit ćeš bolestan i peder.' Dijete zbog svega ni neće na prvu pričest, a od iduće jeseni neće ni pohađati vjeronauk

Zbog neprimjerenog ponašanja svećenika Ivana Varoščića, 70-godišnjeg župnika župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, redakciji Glasa Slavonije anonimnim pismom obratila se jedna Županjka.

'Moj nećak, koji ima 10 godina, nalazio se na župnom vjeronauku koji je pohađao zbog pripreme za prvu pričest. Pri odlasku s vjeronauka, svećenik je više puta nećaka pozvao riječima: 'Curo, curo!' Naime, dijete ima dugu kosu, ali budući da godinu dana pohađa župni vjeronauk, teško je povjerovati da svećenik nije primijetio da je riječ o dječaku', napisala je Županjka u svom pismu medijima

Zamijetila je i kako je 'još manje vjerojatno da svećenik koji ima 70 godina nije vidio muškarca s dugom kosom te da spol poistovjećuje s dužinom kose'.

'Kad se dječak okrenuo, budući da je ostao posljednji, shvatio je da se svećenik obraća baš njemu. Odvratio je da on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao: Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder', navodi se dalje u pismu.

Uvjerena je da dijete nije ništa odgovorilo svećeniku, jer po njezinom mišljenju do toga trenutka dječak nije uopće ni znao što znači riječ peder, a još mu je manje bilo poznato zašto bi trebao biti bolestan.

Dječak je sve ispričao ocu, a kad je za to doznao i dječakov djed, odmah je otišao kod županjskog dekana, vlč. Marka Peulića, kojemu je izložio problem.

'Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, niti je to ikome nepoznato. Između ostaloga, upoznat je s informacijama da se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha koji u njima izaziva svećenik Ivan Varoščić', prepričava čitateljica.

Dječakov djed je poslije otišao i do svećenika Varoščića koji mu je rekao da on to 'nikad ne bi rekao da je znao čije je dijete'. Navodno je i pitao kako se može ispričati obitelji. Djed mu je kratko odgovorio kako bi bilo 'najrazumnije da se brine za svoju obitelj'

'Osobno nemam ništa protiv homoseksualaca te ne smatram 'cure' nižom vrstom. Ono što smatram opasnim jest činjenica da je dugačka kosa kod dječaka u Varoščiću pobudila najniže emocije mržnje, vrijeđanja, prijezira i nekontroliranog ponašanja', zaključila je čitateljica u pismu Glasu Slavonije.

O cijelom slučaju upoznata je i dječja pravobraniteljica te Nadbiskupija đakovačka i osječka, koja se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju. Novinarima se vlč. Ivan Varoščić, ni nakon upornih poziva, nije javio.

Zbog svega dječak neće ići na prvu pričest, a od iduće školske godine prestat će i pohađati školski vjeronauk.