SVAKI VIKEND PRODUŽENI VIKEND

Većina Švicaraca radi četiri dana u tjednu

04.07.2014 u 19:11

Bionic
Reading

Broj Švicaraca koji rade četiri dana u tjednu povećava se iz godine u godinu, prenosi B92

U posljednjih 20 godina broj zaposlenih u Švicarskoj s punim radnim vremenom smanjen je sa 73 na 64 posto, prenio je list 20 Minuten.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se Švicarci sve češće odlučuju za poslove sa skraćenim radnim vremenom, jest mogućnost da ne rade petkom i imaju na raspolaganju produženi vikend za odmor i razonodu, objašnjavaju iz švicarske agencije Randstard.

Sve veći broj zaposlenih u Švicarskoj radi 80 posto radnog vremena, a najviše odsustva zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom bilježi se petkom, pokazala je studija Ranstandarda.

Takva tendencija pogađa poslodavce, a i zaposlene s punim radnim vremenom, posebno u trgovinskom sektoru gdje je u vrijeme vikenda povećan broj klijenata.

Iz Unije švicarskih poslodavaca izražavaju zabrinutost zbog takvog rastućeg trenda i izražavaju nadu da se u Švicarskoj neće prijeći na tzv. sistem Njemačke, u kojoj više nitko ne radi petkom poslje 14 sati.

Psiholozi tvrde da je teško nagovoriti zaposlene koji su iskusili blagodati produženog vikenda da ponovo prihvate rad puno radno vrijeme.