POSLJEDICE KRIZE

Većina Slovenaca svoju vladu smatra neuspješnom

21.09.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Točno godinu dana nakon parlamentarnih izbora na kojima su Socijalnim demokratima (SD) sadašnjeg premijera Boruta Pahora dali relativnu većinu u parlamentu 56,4 posto Slovenaca njegovu koalicijsku vladu lijevog centra smatra neuspješnom, pokazalo je ispitivanje koje je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'

Postotak onih koji vladu smatraju neuspješnom, u prvom redu zbog sporog reagiranja na posljedice ekonomske i financijske krize, povećan je za tri posto u posljednih mjesec dana, pokazalo je redovito mjesečno ispitivanje raspoloženja javnosti koje provodi agencija Ninamedia

Iako na ljestvici najpopularnijih predsjednika stranaka prvo mjesto i dalje drži Pahor, i njegova je popularnost u padu, a njegova stranka dobila bi manje glasova od Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijeraJaneza Janše u slučaju kad bi novi izbori bili održani već sada, a ne za tri godine, neki su od rezultata ankete.

Zbog ekonomske krize s kojom se Pahorova koalicija morala suočiti odmah nakon što je on formirao svoju vladu, te osjećaja da vlada presporo reagira na krizu, osobito na sve veću nezaposlenost, samo je 7,2 posto ispitanika navelo da je on najbolji premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Ispred njega su Janez Drnovšek sa 50 posto glasova i Janez Janša sa 25,6 posto glasova. Potpora Socijalnim demokratima spustila se na razinu koju je ta stranka imala početkom 2007. godine, godinu i pol dana prije izbora, kad je čvrsto u sedlu bila Janšina vlada i kad je veliki godišnji rast BDP-a u vrijeme ekonomske konjukture omogućavao rast plaća i zaposlenosti, pokazalo je ispitivanje koje objavljuje Dnevnik.

Pad popularnosti doživjele su i ostale tri stranke u sadašnjoj koaliciji, a više glasova na eventualnim izvanrednim izborima osvojio bi desni centar.