RASPRAVA U SENATU

Većina Francuza podržava brak osoba istog spola

04.04.2013 u 23:01

Bionic
Reading

Nacrt zakona o istospolnom braku, prva društvena reforma koju je počela ljevica na vlasti u Francuskoj, koji su zastupnici već prihvatili, došao je u četvrtak u Senat gdje se protivnici teksta, koji ne popuštaju, nadaju da će moći utjecati na raspravu koja će po svoj prilici biti žestoka

Po anketi koju je CSA proveo za BFMTV a objavljena je u četvrtak, većina Francuza (53 posto) je sklona braku osoba istog spola, ali se protivi njihovu posvajanju djece (56 posto), što taj zakon također predviđa.

Rasprava koja je počela u 16.00 sati po srednjoeuropskome vremenu trajat će do 12. ili 13. travnja. Za razliku od Narodne skupštine, gdje je tekst prihvaćen velikom većinom glasova, u Senatu glasovanje neće biti lako.

'Stupanje u brak je čin slobode, slobode izbora, slobode da živiš s nekim, da se rastaneš ili da se ne vjenčaš. Omogućujemo da brak postane čin jednakosti', istaknula je ministrica pravosuđa Christiane Taubira, stajući u obranu teksta.

Protivnici 'braka za sve', koji se još nadaju da će preokrenuti tendenciju a mobilizirali su se prije nekoliko mjeseci, odlučili su da će u četvrtak opet izaći na ulicu

Dva posebna skupa predviđena su blizu palače Luxembourg, sjedišta Senata, sa skupom u 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu a sat kasnije održat će se molitveni skup, na poziv instituta Civitas, bliskog Katoličkoj crkvi.

Civitas i u subotu poziva na nacionalne prosvjede pozivajući pristaše da mole za senatore, uz slogan: 'Ni baloni, ni bučne pjesme, nego molitva i sveti gnjev'

Ljevica u Senatu ima tek 6 glasova više od desnice i premda su sve njezine stranke, uključujući komuniste, jedinstvene kada je riječ o odobravanju homoseksualnog braka, u njezinim se redovima očekuju pojedinačna neslaganja.