Anketa ECFR-a

Većina Europljana podržava Ukrajinu, ali tek svaki deseti vjeruje u njenu pobjedu

22.02.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Većina Europljana podržava Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske invazije, ali tek svaki deseti vjeruje da Kijev može pobijediti, pokazuje anketa Europskog vijeća za vanjske poslove (ECFR) koju prenosi Politico

Anketa ECFR-a, paneuropskog političkog instituta, provedena je putem interneta na 17 tisuća ispitanika u 12 članica Europske unije, piše Politico. Istraživači smatraju kako su njezini pesimistični rezultati prvenstveno posljedica političke situacije u Sjedinjenim Državama, gdje su pregovori o novoj pomoći Ukrajini 'zapeli' u Kongresu, a Donald Trump, bivši republikanski predsjednik koji želi povratak u Bijelu kuću, najavljuje da će joj potpuno prestati pomagati.

Manje od deset posto Europljana danas vjeruje u pobjedu Ukrajine, a većina ispitanika smatra kako je vjerojatniji neki kompromisni scenarij, piše Politico. Anketa ECFR-a pokazuje da 41 posto Europljana želi povećati ili zadržati pomoć Ukrajini na trenutnoj razini, no samo ih petina želi nadoknaditi izostanak pomoći iz SAD-a.

Ukrajinski vojnici u Avdiivki Izvor: EPA / Autor: MARKIIAN LYSEIKO

Trećina ispitanika u istraživanju provedenom u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj, žele da EU smanji svoju pomoć. Najviše onih koji smatraju da se Kijev treba nagoditi je u Mađarskoj (64 posto), Grčkoj (59 posto) i Italiji (52 posto). Samo 19,5 posto ispitanika vjeruje da će Rusija pobijediti, a više od njih 40 posto smatra da Europa treba uvjeriti Ukrajinu da postigne mirovni sporazum s Rusijom.