IZVORI BBC-A

Najmanje 60 ruskih vojnika poginulo u zračnom napadu? Postrojeni su na otvorenom

21.02.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno je u raketnom napadu na poligon za obuku u okupiranoj istočnoj Ukrajini, javlja BBC, čiji su izvori rekli da su se vojnici tamo okupili na dočeku višeg zapovjednika u Donjecku

Čini se da video snimke incidenta pokazuju veliki broj mrtvih. Ruski dužnosnik potvrdio je da se napad dogodio, ali je izvješća opisao kao 'uvelike pretjerana'. Napad se navodno dogodio nekoliko sati prije sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina sa svojim ministrom obrane Sergejem Šojguom. Na sastanku je Šojgu izvijestio o vojnim uspjesima Rusa, uključujući i zauzimanje grada Avdiivka, ali nije spomenuo incident u regiji Donjeck.

U izvješćima se navodi da su pripadnici 36. motorizirane streljačke brigade, inače stacionirani u Transbajkalskoj regiji u Sibiru, čekali dolazak general bojnika Olega Moisejeva, zapovjednika 29. Istočne vojne regije, na poligonu u blizini sela Trudovske. Vojnik koji je preživio incident rekao je da su ih zapovjednici brigade natjerali da stoje na otvorenom polju. Navodno su ih pogodila dva projektila ispaljena iz lansirnog sustava HIMARS američke proizvodnje, izvještava BBC.

Ta snimka, kao i drugi videozapisi i fotografije, pokazuju desetke vojnika koji očito leže mrtvi u polju. Procjene govore o najmanje 60 poginulih. BBC radi na provjeri snimljenog materijala.

Transbajkalski guverner Aleksander Osipov neizravno je potvrdio napad na svom Telegram kanalu, ali je rekao da su izvješća o tome 'netočna i uvelike pretjerana'. Ne navodeći broj žrtava, rekao je da će potpune i točne informacije biti dostavljene obiteljima svih uključenih vojnika. 'Nitko neće ostati bez pomoći ili podrške', dodao je.