sessa nije jedini kandidat

Do ponoći rok za prijavu za predsjednika Vrhovnog suda, evo tko se prijavio

12.02.2021 u 16:39

Bionic
Reading

U ponoć istječe 30-dnevni rok do kojeg se na poziv Državnog sudbenog vijeća mogu javiti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda.

Državnom sudbenom vijeću ranije je stigla jedino prijava aktualnog šefa Đure Sesse, no tijekom dana stigle su još dvije prijave zagrebačkih odvjetnika – i to odvjetnika Šime Savića i odvjetnice Lidije Horvat, javlja N1.

Lidija Horvat javnosti je poznata i kao odvjetnica Josipe Rimac, dok je Šime Savić bio i odvjetnik kornatskog vatrogasca Frane Lučića.

O kandidatima će svoje mišljenje dati Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe. Ali, predsjednik države je taj koji predlaže kandidata i ne mora prihvatiti dana mišljenja.

Predsjednikov izbor mora potvrditi Hrvatski sabor pa je slično kao kod izbora ustavnih sudaca moguće da izbor padne u zakulisnim političkim konzultacijama, jer u protivnom je lako moguće da predsjednik Vrhovnog suda ne bude izabran.

Kako je ranije ovoga tjedna, kada je Sessa bio jedini kandidat, pisao Večernji list, izgleda da taj kandidat nije po volji predsjedniku RH Zoranu Milanoviću.