Konferencija

Važnost i izazovi provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama

20.11.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Društveno korisna kampanja osvještavanja javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom, u sklopu EU projekta Ženske sobe Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program (SNEP)

SNEP program razvijen je kao odgovor na nepostojanje sustavne i kontinuirane edukacije o problematici seksualnog nasilja, kao i prepoznate potrebe i iskazanog interesa odgojno-obrazovnih institucija te djece i mladih za aktivniji rad na prevenciji seksualnog nasilja te će nakon dvogodišnje provedbe kulminirati Konferencijom s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Važnost i izazovi provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama. Konferencija će se održati 24. studenoga 2020. godine, u online formatu s obzirom na okolnosti pandemije COVID 19, uz stream na više platformi, u vremenu od 11.00-15.30 sati.

Konferenciju će otvoriti dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe te dr. sc. Dean Ajduković, prof. emeritus, voditelj događaja uz predviđene uvodne govore Momira Karina, prof., pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj te gđu. Johannu Nelles, voditeljicu Odjela za nasilje nad ženama i izvršnu tajnicu za Istanbulsku konvenciju, Vijeće Europe, Strasbourg.

Konferencija je predviđena u tri dijela; Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima – problem je oko ovdje i sada; Programi prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima; Institucionalni mehanizmi za uvođenje programa prevencije, gdje će o važnosti prevencije seksualnog nasilja govoriti domaći i međunarodni stručnjaci i stručnjakinje. Bit će predstavljen SNEP program i rezultati evaluacije, a s obzirom na prisutnost međunarodnih stručnjakinja, sadržavat će prijenos primjera dobre prakse između različitih europskih zemalja, razmjenu iskustava o problemima identificiranim u određenim dijelovima sustava, kao i usporedbu međunarodnih praksi i razvijenih rješenja. Očekujemo da će navedeni uključeni akteri/ce nastaviti s razmjenama informacija te suradnjom na području prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima.

Ukratko o SNEP programu (Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program)

Opći cilj projekta jest prevencija seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima te su tijekom dvije godine provedene brojne edukacije i aktivnosti javnog osvještavanja među kojima ističemo razvoj prevencijskog SNEP programa i Nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima. Partneri koji uključuju Žensku sobu u ulozi nositeljice, Pravobraniteljicu za djecu Republike Hrvatske, Plavi telefon, i 6 srednjih škola iz Ogulina, Daruvara, Osijeka, Zagreba i Ivanić grada, razvili su te potom implementirali i procijenili učinak SNEP programa uz aktivno uključivanje mladih u prevenciju seksualnog nasilja nad djecom.

„SNEP program“ sadrži 6 preventivnih radionica namijenjenih srednjoškolskoj populaciji (od 1. do 3. razreda) koje je razvila radna skupina sastavljena od stručnjakinja s dugogodišnjim iskustvom u području seksualnog nasilja i razvoju preventivnih programa. Prema rezultatima kompleksne evaluacije učinka, program uvećava znanje o problematici i empatije a nakon radionica umanjene su predrasude o osobama koje su doživjele seksualno nasilje.

SNEP program, objavljen u priručniku „Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima“, recenziran je od strane vanjskih stručnjakinja, verificiran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te je uvršten u Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024.