IMA SVOJU FAVORITKINJU

Varufakis razjaren izborom Merkelove za osobu godine

21.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Ekonomist i bivši grčki ministar financija Janis Varufakis jutros se na svojem blogu kritički osvrnuo na odabir Angele Merkel za osobu godine u godišnjem izboru uglednog magazina Time, optuživši je za pokušaj državnog udara protiv grčke demokracije te posrtanje Europe u bezobzirnu autoritarnost i bespogovornu poslušnost

'Upravo se nalazimo u smiješnom dobu godine, u kojem se sastavljaju popisi najboljih filmova, najgore odjevenih ministara kulture i slično. Ipak, ti nam popisi ukazuju na nešto što se dogodilo u godini iza nas, a odabir kancelarke Merkel za osobu godine prema magazinu Time povlači za sobom ozbiljnu debatu', napisao je Varufakis, dodajući kako Timeov odabir zahtijeva opsežnu analizu, ali i njegov odgovor zašto je protiv tog priznanja kancelarki.

'Gospođa Merkel zaslužuje mnogo priznanja za svoj načelan stav o sirijskim izbjeglicama. S druge strane, ona nije uspjela u nakani da kao europski lider izvuče Europu iz neodrživog područja eura kao zajedničke valute. Njezini vapaji da će, ukoliko propadne euro, propasti i Europa bio je pokušaj državnog udara i novo poglavlje u europskom posrtanju prema bespogovornoj poslušnosti', zapisao je Varufakis, dodajući kako njegov glas za osobu godine ide Nalin Afrin, ženi koja predvodi kurdski otpor tzv. Islamskoj državi u opkoljenom radu Kobaneu.