RAZGOVOR S DRAGHIJEM

Varufakis priznao da je ministar države u stečaju

04.02.2015 u 14:39

  • +4

Neformalno odjeven grčki ministar financija kod britanskog kolege

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Grčki ministar financija Janis Varufakis rekao je u srijedu, nakon 'konstruktivnog' sastanka s predsjednikom Europske središnje banke (ECB) Mario Draghijem od kojeg je tražio podršku za grčke banke, da je ohrabren razgovorima i da 'vjeruje u budućnost'

'Vodili smo jako konstruktivne razgovore', rekao je ministar Varufakis nakon susreta i dodao da je komunikacija bila izvrsna, što ga ohrabruje za budućnost.

Europska središnja banka (ECB) ključna je u utrci Grčke protiv vremena kako bi izbjegla stečaj. ECB mora podržati naše banke kako bi zadržale glavu iznad vode pomoću kratkoročnih prijenosa duga, rekao je Varufakis u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit od srijede gdje je priznao da je 'ministar financija države u stečaju'.

Grčke banke su glavni kupci grčkih obveznica, kojima se zemlja kratkoročno financira. Uglavnom ECB putem dva mehanizma zajmova, redovnim i hitnim dostavlja novac grčkim bankama.

Varufakis je rekao da je u razgovoru s Draghijem spomenuo 'obveze, pravila, provjere i procese' kojima ECB dodjeljuje svoje pomoći, podrazumijevajući da je predsjednik ECB spreman prekoračiti pravila.

Na tržištima malo sudionika očekuje da Draghi bezuvjetno pristane na grčke zahtjeve.

'Poruka će biti jasna, bez dogovora s eurozonom, ECB treba prekinuti podržavati grčke banke gotovim novcem', rekao je Christian Schulz, ekonomist banke Berenberg.