POLICIJSKA BLOKADA

Varaždinski sud evakuiran zbog dojave o bombi

08.02.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Zbog lažne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, odnosno bombi, jutros je ispražnjena zgrada varaždinskog suda

Nakon protueksplozijskog pregleda cijele zgrade varaždinskog pravosuđa, iz koje su jutros evakuirani zaposlenici, utvrđeno je da se radilo o lažnoj dojavi o postavljenoj eksplozivnoj napravi, izvijestili su iz PU varaždinske čiji je Operativno komunikacijski centar u 8.45 sati zaprimio telefonsku dojavu.

Policijski službenici, kako se dodaje, nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti događaja te utvrđivanju identiteta osobe koja je uputila lažnu dojavu.

Nakon dojave sve pristupe zgradi blokirala je policija koja je s psima počela pretraživati prostorije, osobito prilaz i hodnike.

Iako je policijsko pretraživanje objekta još u tijeku pa se s potpunom sigurnošću zasada ne može reći je li uistinu postavljena bomba ili se radi o lažnoj dojavi, ipak se pretpostavlja da je riječ o potonjem, s obzirom na slične slučajeve iz proših godina. Tako su lani zabilježene dvije dojave o postavljenoj bombi u zgradi varaždinskog suda za koje je utvrđeno da su lažne, a u oba slučaja varaždinska je policija uspjela otkriti počinitelje.

Lažne dojave obično su povezane s nekom raspravom, odnosno pokušajem da se odgodi ročište, kao što je to bio slučaj 2009. godine, prilikom suđenja Ernestu Verglesu na varaždinskom Županijskom sudu, tijekom kojeg je zaprimljena lažna dojava o postavljenoj bombi. Shodno tome, pretpostavlja se da je i današnja dojava povezana s ročištem protiv dvojice okrivljenika zbog zloupotrebe droga, koje je trebalo biti održano u 9.30 sati.