UHIĆENI UREDNICI

Varaždinske vijesti oštećene za 4,4 milijuna kuna

03.05.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Ukupna materijalna šteta počinjena kaznenim djelima na štetu Varaždinskih vijesti, kao i državnog proračuna, zasada iznosi oko 4,4 milijuna kuna, no kriminalistička obrada se nastavlja, istaknuo je Darko Jurčec, načelnik kriminalističke policije PU varaždinske, na izvanrednoj konferenciji povodom uhićenja i privođenja Ernesta Fišera, direktora te glavnog i odgovornog urednika najstarijeg varaždinskog tjednika, njegovog zamjenika i sina Svebora Fischera te Davora Mašića, voditelja marketinga

Nakon opsežnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, čelne osobe Varaždinskih vijesti sumnjiče se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Načelnik kriminalističke policije PU varaždinske posebno je izdvojio pet modaliteta kaznenih djela.

'Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni unatrag desetak godina na različite načine zlouporabio i iskoristio svoj položaj, čime je omogućio krivotvorenje službene dokumentacije, a temeljem koje mu je isplaćivan gotov novac u iznosu od oko 3.050.000 kuna', rekao je Jurčec, napominjući da se dobrim djelom radilo o krivotvorenju putnih naloga.

Isto tako se sumnja da je od 2006. do 2010. godine Fišer utjecao na lažno financijsko prikazivanje ostvarene dobiti da bi kao direktor mogao ostvariti stimulativni dio plaće, čime je poduzeće oštećeno za oko 465.000 kuna.

'Poreznim je nadzorom utvrđeno i da je od 2008. godine oštetio državni proračun za 260.000 kuna sastavljanjem lažnih isprava i lažnim prikazivanjem uporabe utrošenih sredstava, te manje uplaćenih obveza u vidu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje', dodao je Jurčec.

Fišer, koji se prije nekoliko godina doselio u Varaždin iz Šenkovca, čini se da je i stambeno pitanje rješavao na štetu Varaždinskih vijesti. Naime, iako je građevinske radove u visini od 290 tisuća kuna ugovorio kao fizička osoba, za plaćanje je ugovorom zadužio poduzeće.

Za izvlačenje novca, sudeći po navodima policije, koristilo se i poduzeće Varaždinec plus, koje je osnovalo troje zadržanih. Ono je po vrlo povoljnim uvjetima dobilo distribuciju tjednika Varaždinskih vijesti te uz rabat od 50 posto. Time su Varaždinske vijesti oštećene za 350 tisuća kuna