PRAVOSUDNI FAKTOR

Vaniček-Fila: SLAPP tužbe s pozicija moći da se zaustavi pisanje o temama od javnog interesa

12.10.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila rekla je u srijedu u Varaždinu da SLAPP tužbe obično dolaze s pozicija moćnih pojedinaca ili subjekata u društvu ne bi li zaustavili pisanje i govor o temama od javnog interesa

Problematika strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor bila je tema edukativne radionice održane u srijedu u Varaždinu u organizaciji Ministarstva kulture i medija.

Ministarstvo je 2021. godine osnovalo Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi nakon što je Europska komisija donijela Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, među ostalim, putem suzbijanja SLAPP tužbi.

Osnutkom Radne skupine te okruglim stolovima i edukativnim radionicama Hrvatska se među prvim državama članicama Europske unije sustavno počela baviti tom problematikom.

Osim članova Radne skupine MKM i predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave, na radionici su sudjelovali suci županijskih i općinskih sudova te glavni urednici i novinari medija iz Varaždinske županije.

Jasna Vaniček-Fila rekla je da su u Radnoj skupini okupili predstavnike novinara, nakladnika i strukovnih udruga te su počeli razgovarati o toj temi.

"Već više od godinu dana radimo na tome i mislim da smo napravili stanoviti napredak”, rekla je Vaniček-Fila.

Istaknula je kako je zaključeno da je za sprječavanje i suzbijanje takvih tužbi bitno ujednačavanje sudske prakse i zajednička edukacija i sudaca i aktera.

„Bitno je reći kako je nakon okruglih stolova i radionica Ministarstvo kulture i medija u izradi novog Zakona o medijima i namjera nam je u taj novi zakon implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje takvih tužbi”, rekla je Vaniček-Fila.

Izvanredna profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Radne skupine MKM Romana Matanovac Vučković istaknula je kako vjeruju da se takve tužbe mogu suzbiti pravilnom primjenom prava.

„Legislativa je jedan dio borbe protiv SLAPP tužbi, a ovakve radionice tome služe u velikoj mjeri na način da pravilnom primjenom prava i brigom o tome da već postojećim pravnim sredstvima koje imamo suzbijemo ponašanja koja se karakteriziraju kao zloporaba prava jer te institute već imamo u našem zakonodavstvu”, rekla je Matanovac Vučković.

Istaknula je kako određeni rezultati istraživanja upućuju na to u Hrvatskoj takve tužbe postoje, ali, dodala je, o metodologiji treba dobro promisliti i tome metodološki dobro pristupiti.

„Da bismo sačuvali pravo na pristup sudu i pravo na tužbu, a istodobno odvratili od zloporabe toga prava, moramo ostvariti pravilan balans, a jedan dio ostvarivanja tog balansa je ispravna definicija SLAPP tužbe, one tužbe koja podrazumijeva zloporabu prava”, zaključila je Matanovac Vučković.