SKUP U DUBROVNIKU

Hina preuzela predsjedanje AMAN-om, Udruženjem mediteranskih novinskih agencija

12.10.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) u srijedu je preuzela jednogodišnje predsjedanje Udruženja mediteranskih novinskih agencija AMAN, a na skupu u Dubrovniku donesena je deklaracija koja obvezuje na veću produkciju sadržaja o temama održivosti i zajedničku borbu protiv dezinformacija

AMAN okuplja novinske agencije sjevera i juga Mediterana, a ovaj tjedan je održao skup u Dubrovniku na temu održivog razvoja. Tom prigodom jednogodišnje predsjedništvo organizacijom od alžirske agencije APS i njezinog direktora Samira Gaida preuzeli su Hina i ravnateljica Branka Gabriela Vojvodić.

Na istom skupu je Cipranin George Penintaex ponovno imenovan glavnim tajnikom na razdoblje od tri godine.

AMAN je u Dubrovniku donio deklaraciju kojom su se agencije javno obvezale na pojačano izvještavanje o temama održivog razvoja, s naglaskom na Mediteran.

U deklaraciji stoji kako će agencije neće samo informirati o tim temama, nego i poticati na djelovanje druge aktere, poput nacionalnih i europskih političara, te se boriti protiv dezinformacija.

„Mediji oblikuju javni diskurs o klimatskim promjenama i imaju moć zalagati se za promjene i utjecati na navike”, stoji u deklaraciji.

AMAN se obvezao i na tješnju suradnju među novinarima i veći broj zajedničkih edukacija. Naglasak u strategijama izvještavanja bit će i na obespravljenim stanovnicima i mladima, stoji u deklaraciji.

Na skupštini AMAN-a dodijeljene su dvije medijske nagrade. Onu za najbolji tekst dobio je sirijski novinar Mhd Imad Aldaghly iz agencije SANA, za članak o važnom arheološkom pronalasku drevnih pečata iz doba Asiraca. Aldaghly je za najbolji tekst nagrađen i 2016. u Egiptu.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Španjolac Miguel Calero iz agencije EFE za prikaz erupcije vulkana na kanarskom otoku La Palma.

AMAN-a će se iduće godine okupiti u Tunisu, a 2024. u Italiji.