prognoza

Vakula otkriva zašto je ovaj snijeg zanimljiv i koliko će dugo još padati

25.03.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Premda nisu kao biblijski jahači apokalipse - stanje s 'koronaatmosferom' i potresima, te u isto vrijeme još i snijegom, burom i hladnoćom - neke je možda podsjetilo i na njih. A osim tih svima znanih nevolja - mnogobrojni jamačno imaju i još poneke, kaže poznati meteorolog Zoran Vakula

Meteorološke će još osobito u srijedu i četvrtak, kada će prevladavati zimski ugođaj - ponegdje uz snijeg, na Jadranu buru, a od petka će ponovno proljetni, za vikend uz najvišu temperaturu zraka u većini Hrvatske oko 15 °C, gdjegod i višu.

Stoga ćemo napokon imati vrijednosti najbliže prosječnima, nakon što smo imali i još imamo relativno rijetko doživljene za doba godine, piše Zoran Vakula za HRT.

U zagrebačkome Maksimiru je srednja najviša temperatura zraka prva 3 tjedna ovoga ožujka bila čak 16,0 °C - 4. najviša u tom razdoblju od početka mjerenja 1949. godine, a od prošle nedjelje do utorka samo 5,2 °C - 4. najniža za ovo razdoblje! A 3,5 °C, koliko se najviše izmjerilo 24. ožujka 2020. godine 2. je najniža najviša dnevna temperatura zraka na taj dan u godini.

Zagreb snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Štoviše, u Splitu je 7,6 °C ovoga utorka bila rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 24. ožujka. Štoviše, samo je 7 dana kasnije u godini - sve do početka studenoga - najviša dnevna temperatura zraka bila niža od ovoga utorka, a podaci mjerenja postoje od 1948. godine.

I ovaj snijeg potkraj ožujka je 'zanimljv'. Kao i u utorak ujutro, i navečer je u Daruvaru - uz čak 34 cm - bilo više snijega od mnogih mjesta gorske Hrvatske, primjerice od Gospića, Ogulina, čak i Zavižana.

I dok je snježni pokrivač u gorju uobičajen i kasnije u godini, u sjevernim krajevima unutrašnjosti poslije 24. ožujka ne mjeri se baš često. Ove godine hoće. Ne samo u srijedu ujutro, nego barem ponegdje još i u četvrtak, možda mjestimice još i u petak.

Na žalost, podaci s glavne meteorološke postaje Zagreb Grič neće biti vidljivi jer 'motritelj ne može ući u zgradu DHMZ-a iz sigurnosnih razloga', ali će se barem moći pratiti podaci automatske postaje - nakon manje od jednog dana zastoja - i vjetra!