RATNI ZLOČIN U SISKU

V. Solar: Milanković mi je pokazao fotografije ubijene kćeri, u krvi

19.09.2012 u 17:06

Bionic
Reading

'Vladimir Milanković pokazao mi je fotografije moje ubijene kćeri, u krvi. Nisam ih mogla ni gledati, kasnije su mi rekli da su bile užasne. Bila sam psihički slomljena, a na njemu sam vidjela kako uživa što sam u takvom stanju',opisala je Vjera Solar susret u PU Sisak 1995. Tada je posljednji put razgovarala s Vladimirom Milankovićem, kojem se, zajedno s Dragom Bošnjakom, u Osijeku sudi za ratni zločin nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992., piše Večernji list

Nije joj tada, kazala je na sudu, rekao ništa o ubojstvu njezine kćeri Ljubice.

'Bio je bahat, znate kako su oni vedrili i oblačili u Sisku u to vrijeme', izjavila je danas na sudu. Odnijela mu je tada i dnevnik, na čijoj se posljednjoj stranici Ljubica oprostila od obitelji namjeravajući se sutradan odseliti u Sarajevo.

'Napisala je: 'Majko, oprosti mi što te napuštam i odlazim kad ti je najteže. Idem za boljim životom, tražim sreću, pomoli se da je nađem', kazala je na rubu suza, piše Večernji list

Ljubica Solar
je, prema optužnici, slučajna žrtva. Meta je bio njezin dečko Duško Malović, bivši časnik JNA za kojega se smatralo da surađuje s KOS-om. Više nepoznatih pripadnika PU prolazilo je kraj njihova stana i vidjelo siluetu na prozoru. Smatrali su da je riječ o Maloviću pa su, tereti se, zapucali. Nisu znali da je on nešto prije toga 17. rujna 1991. napustio Sisak. Malović je, inače, 1994. ubijen u Beogradu.

'Ni 21 godinu kasnije ne znam je li mi kći ubijena prije ili poslije ponoći. Čak ni to nisam uspjela saznati u Sisku', ogorčena je majka.

Pokojni Đuro Brodarac nakon ubojstva joj je, pak, kazao kako joj je kći usmrtio upravo Malović. Prisjetila se da ju je svojedobno iz gospićkog zatvora nazvao Ivan Božurić. Ustvrdivši da ne može mirno spavati, kazao je da je svjedočio ubojstvu nesretne Ljubice.

'Rekao je da ju je ubio Silvio Benčina, da mu je to bila prva recka na njegovu smrtonosnom oružju i da su poslije slavili do ranih jutarnjih sati u gostionici', posvjedočila je. Protiv Benčine nije podnijela kaznenu prijavu, ali je obavijestila DORH i policiju. Benčina je tih godina boravio u Kanadi.

'Saznala sam da je Božurić bio spreman biti zaštićeni svjedok, ali su mu navodno dobrovoljačke udruge prijetile da će mu pobiti djecu', kazala je.

Vjera Solar pokrenula je svojedobno sudski spor protiv Nedjeljne Dalmacije zbog Milankovićevih izjava u kojima je 'ružno govorio o Ljubici'.

'Kakva bih ja bila majka da ne štitim mrtvu kćer! Izgubila sam spor i prava, morala platiti državi 15.000 kuna sudskih troškova, dok Milankoviću država plaća suđenje', rekla je.

U medijima je, dodala je, Milanković svojedobno izjavio i da je Malović imao 'psa koji je bio obučen da ubija ljude'.