Andrew Wakefield

Vodeći svjetski apostol pokreta protiv cijepljenja, kojem je oduzeta licencija za rad, došao u Splitu u jeku zaraze ospicama, liječnici zgroženi

08.06.2019 u 17:34

Bionic
Reading

Bivši liječnik Andrew Wakefield, najpoznatiji svjetski protivnik cijepljenja, na poziv 'Hrvatske udruge roditelja aktivista' došao je u Split na okupljanje kojim se pokušava obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o osoba oštećenim cjepivom. Kontroverzni Britanac kojemu je oduzeta licencija za rad jer se otkrilo da je falsificirao podatke, dok su njegovi objavljeni radovi povučeni i višekratno pobijeni, u Dalmaciji se pojavio upravo u vrijeme kada su ovdje zabilježeni novi slučajevi zaraze ospicama, a izazvao je i oštre reakcije Medicinskog fakulteta u Splitu

Wakefield je široj svjetskoj javnosti postao poznat krajem 90-ih i početkom dvijetisućitih, nakon što je otkriveno da je falsificirao činjenice kako bi prikazao uzročno-posljedičnu vezu cijepljenja protiv ospica s obolijevanjem od autizma.

Bez obzira na to što je njegovo istraživanje povučeno, a njegovi suradnici demantirali da iz njihova rada proizlazi zaključak koji je Wakefield postavio, ubrzo se svijetom počeo širiti potpuno neosnovan strah od cijepljenja, što je sljedeća dva desetljeća rezultiralo smanjenom procijepljenošću u Europi i SAD-u, čime je stanovništvo tih područja postalo izloženo opasnosti od epidemije ospica i drugih bolesti koje se učinkovito mogu spriječiti cijepljenjem.

Organizatori splitskog skupa okupljeni na stranici 'Cijepljenje - pravo izbora' Wakefielda predstavljaju kao žrtvu koju mediji nazivaju lažljivcem i čudovištem, te tvrde da se radi o 'liječniku velikog srca'. Pogledajte kako izgleda skup:

Medicinski fakultet u Splitu javno se očitovao o najavljenom subotnjem skupu:

''Kao krovna ustanova u području biomedicinskih istraživanja i obrazovanja u Splitu izražavamo zabrinutost zbog dosadašnjih izjava i poruka g. Andrewa Wakefielda, koje će vjerojatno biti izgovorene i na najavljenom skupu u Splitu. Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao 'potpuna laž'.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici', stoji u priopćenju ove institucije.

'Pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto. Pri tome naglašavamo da nijedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje g. Wakefield', poručuju s Medicinskog fakulteta u Splitu i dodaju kako bi nas odbacivanje cijepljenja vratilo u prošlost i povećalo rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica.