REDOVNA PRESICA

Tomašević objasnio zašto je dao posao Pripuzu i otkrio da je Bilić Erić dobivao milijune za čuvanje praznih gradskih stanova

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 19.10.2021 12:57
  • Objavljeno 19.10.2021 u 11:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu tjednu konferenciju za novinare o stanju u Gradu Zagrebu. Objasnio je da je za posao zbrinjavanja biootpada, vrijedan 36 milijuna kuna, odabrana tvrtka Petra Pripuza jer je bila najpovoljnija na natječaju. Gradonačelnik ne smatra da je time prekršio svoja obećanja iz prošlosti da Pripuzove tvrtke neće poslovati s gradom kad postane gradonačelnik. Tvrdi da je uvijek govorio da će se provjeriti ugovori, što i rade

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na početku je objasnila što se događa oko smanjenja stipendija za osobe za invaliditetom. 'Težili smo zadovoljiti dva principa: proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost, da je učenik - učenik i da je student - student, to nam je iznimno važno', kazala je Dolenec.

U javnoj raspravi dobili su dosta prijedloga ciljanih skupina koje smatraju da je važno zadržati iznose stipendija. Ideja Grada bila je sniziti ih kako bi se proširio broj stipendista. Dolenec je kazala da će nakon primjedbi iznosi stipendija ostati kakvi su bili do sada, jer je njima zaista važna komunikacija sa zainteresiranom javnosti.

'Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente', poručila je Dolenec.

Potom je govorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet o obnovi Zagreba nakon potresa.

'E-savjetovanje je završeno, zakon je izglasan na Vladi i kreće u saborsku proceduru. Pozdravljamo izmjene zakona', kazao je.

Tomislav Tomašević govorio je o tri teme. Kazao je da je cilj novog programa koji planiraju provesti instaliranje većeg broja solarnih elektrana na krovove zgrada. Nadaju se da će doći do 50 megavata integriranih sunčanih elektrana u Gradu Zagrebu u tri godine, naveo je gradonačelnik.

'Program će dovesti do privatnih investicija u iznosu od 300 milijuna kuna bez PDV-a', dodao je.

Govoreći o biootpadu i ugovoru s Pripuzovom tvrtkom, istaknuo je da je jedno glomazni otpad, a drugo biootpad. Tomašević je kazao da krupni otpad Zagreb može sam prikupljati i to će u potpunosti ubrzo i raditi kada stignu drobilice.

'Što se tiče biootpada, Grad Zagreb to ne može prikupljati sam jer nije izgrađena kompostana', kazao je Tomašević. Podsjetio je da je više puta istaknuo da će odabrati najpovoljnijeg ponuđača po raspisanom natječaju, pa i ako to bude tvrtka Cezar u vlasništvu gospodina Pripuza, naravno ako zadovolji sve potrebne uvjete i ako ima sve dozvole.

Dogodilo se da je odabran taj konzorcij jer drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada, a i bio je skuplji.

'Postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje. Riječ je o odluci koju je Grad donio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana i ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu', poručio je gradonačelnik.

  • +11
  • +8

Presica Tomislava Tomaševića

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kada se kompostana napravi, više neće biti potrebe za suradnjom s privatnim poduzećima, dometnuo je.

Potom se dotaknuo drugog problema. Naveo je da je Čistoća provela natječaj za najam drobilice.

'Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti', dodao je.

Istaknuo je da je neprihvatljivo to da se tvrtke natječu s cijenom od nula kuna na natječajima za posao s Gradom. 'Ako žele donirati gradu, mogu', poručio je, dodavši da obavljanje poslova za koje su raspisani javni natječaji nije moguće za nula kuna.

Treća stvar koju su željeli raščistiti pokazuje da se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom.

'Radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, sklopljenom 2. prosinca 2020. s tvrtkom Bilić Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi se račun do 31. srpnja popeo na 26,5 milijuna kuna… Kako je došlo do toga? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora čuvano je 24 sata dnevno da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačnog stana na dan je 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da smo za trošak čuvanja u dvije godine, da netko ne provali, mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox', ljutito je zaključio gradonačelnik.

Uslijedila su pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje je li završena revizija ugovora s tvrtkama gospodina Pripuza i stoje li iza izjava Danijele Dolenec da su ugovori s njima sklapani 'zna se kako', gradonačelnik je ponovio ono što je prije rekao - da svatko tko se javi na natječaj može dobiti posao. 'Ne vidim nikakvu razliku između onoga što smo govorili prije šest mjeseci i onog što govorimo danas', kazao je Tomašević.

Odbacio je izračun novinara da Zagreb sada skuplje plaća glomazni otpad nego što je plaćan u vrijeme bivšeg gradonačelnika Bandića. 'I dalje i s prijevozom otpada do Siska plaćamo tri puta manje nego što su neke tvrtke nudile na natječaju', poentirao je.

Govoreći o izgradnji kompostane, prebacio je krivnju na HDZ za to što tijekom pet godina projektne suradnje s gradonačelnikom Bandićem nije izgrađena. 'Posebno su se protivili izgradnji kompostane u Brezovici', kazao je.

Odbacio je tvrdnju da je u prošlosti govorio da Petar Pripuz neće dobiti posao s Gradom kad postane gradonačelnik. Kako je objasnio, tvrdio je i nastavlja stajati iza toga da će se samo provjeriti svi ugovori Grada s tvrtkama kojima je Pripuz vlasnik.

Odgovarajući na pitanje o izboru novoga ravnatelja HRT-a, Tomašević je kazao da smatra da je proces kontaminiran i da ga treba poništiti.

Stiglo je i pitanje oko Adventa u Zagrebu, spornog tijekom mandata bivšeg gradonačelnika.

'Sljedeće godine mogli bismo uvesti neke nove kriterije, tako da cijene ne budu jedini kriterij', kazao je Tomašević.

Objasnio je da bi se u obzir mogli uzeti kriteriji poput domaće proizvodnje suvenira ili hrane i slično.

'Nije nam cilj da se povećaju prihodi, nego da se kućice ne daju u podnajam i tako reketare ugostitelji i proizvođači', poručio je gradonačelnik.

Novinare je zanimalo, vezano uz angažman zaštitarske tvrtke Bilić Erić, provjeravaju li se i drugi slični ugovori, na što je gradonačelnik potvrdno odgovorio, istaknuvši da imaju nultu toleranciju na iskorištavanje gradskih resursa za privatne interese.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!