situacija u zagrebu

Tomašević o Samodolovim optužbama: Nemam što komentirati, moja savjest je čista. Ako imaju konkretne optužbe, neka tuže!

08.10.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević u petak je dao izjavu o stanju u Zagrebačkom holdingu i Dječjoj bolnici Srebrnjak. Zagrebački gradonačelnik kazao je da je njegova odgovornost koju je dobio od građana da djeluje kad stvari ne funkcioniraju pa je zato otpustio Nikolu Vukovića i Antu Samodola iz uprave Holdinga

Istaknuo je da je bilo napetosti između nadzornog odbora i članova uprave. 'S obzirom na to da je Holding kompleksan sustav, ono što je nužno da bi se dogodila promjena, bitno je da cjelokupna uprava dobro funkcionira uz potporu Skupštine i NO-a. Tu je bilo napetosti od početka, no takve napetosti nisu rijetkost ni u drugim poduzećima. Nakon što smo imenovali tri nova člana uprave, nakon što ih se nije uključivalo u procese, morali smo reagirati. To je moja dužnost. Od preostala tri člana uprave očekujemo što prije prezentaciju plana poslovanja za sljedeću godinu', kazao je Tomašević.

Nakon smjene Ante Samodol u svome blogu optužio je Tomaševića i suradnike mu da upravljaju Holdingom kao dječjim vrtićom.

Tomašević je kazao da napisano u blogu ne misli komentirati jer na to ne želi trošiti vrijeme. 'Te stvari više govore o njima nego o nama. Ako bilo tko ima kakve optužbe, neka podigne tužbe ako misli da smo napravili nešto protuzakonito. Moja savjest je čista, moja odgovornost je i dalje velika, moja odlučnost je čvrsta', poručio je. Odbacio je optužbe da planiraju koristiti Zagrebački holding za svoje vlastite interese.

Potvrdio je da se Darko Richter povukao i neće biti predsjednik uprave Dječje bolnice Srebrnjak i to zbog njegovih izjava iz prošlosti koje su postale uteg. Cijelo upravno vijeće Srebrnjaka također je podnijelo ostavke. Grad Zagreb će imenovati novo upravno vijeće koje će vrlo brzo raspisati natječaj za novoga ravnatelja.

Novinare je potom zanimala istinitost informacija iz Samodolova bloga. Tomašević je kazao da tamo ima puno stvari i interpretacija koje nisu točne. Istaknuo je da ih nema vremena detaljno obrazlagati, a i da bi se time priča samo nastavila.

'Ako bivša uprava ima konkretne optužbe, neka podnesu prijavu i slobodno tuže', kazao je Tomašević dodavši da su sada tu i optužbe protiv njih (čelništva grada, op.a.).

Odbacio je tvrdnje da je Bajakić u sukobu interesa.

'Iz naše perspektive, kad smo saznali koliki je dug Holdinga, morali smo odmah raspustiti nadzorni odbor i upravu', naveo je Tomašević odgovarajući na pitanje je li povukao pogrešan potez kada je zaposlio Samodola i Vukovića.

Dodao je da će se uvijek zalagati za jak nadzor u Holdingu i drugim gradskim poduzećima. Ponovio je da su Samodol i Vuković svoju ulogu u stabilizaciji Holdinga napravili kao bivši članovi uprave, no da skrivanje informacija od drugih članova uprave, što su radili, nisu mogli i neće tolerirati. Naglasio je da uprava od pet ljudi u poduzeću kao što je Holding mora raditi kao tim.

Što se tiče optužbi da bivša uprava nije imala slobodne ruke, kazao je da je kod bivšeg gradonačelnika Milana Bandića bila potrebna njegova osobna suglasnost da se zaposli čak i čistačica. Tomašević je, kako tvrdi, odmah ukinuo tu odluku, aludirajući na to da su Vuković i Samodol imali odriješene ruke.