poplave

U Drenju stanje bolje: Ako će se voda povući, čeka nas ispumpavanje

05.08.2023 u 07:52

Bionic
Reading

Promjenljivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, prognozirano je vrijeme za nedjelju

23:16 S posljednjim informacijama iz općine Brdovec u Dnevnik 3 se javio Adrijan Vucić. Kaže kako je u Drenju stanje puno bolje. Od 16 sati vodostaj Save je u padu i to za otprilike 40 cm.

'Bilo je dosta kritično. Oko 10 objekata je pod vodom. I neki podrumi su nam se napunili. Ako će se voda povući, sutra nas čeka ispumpavanje i pomoć ljudima da natrag sve stvari vratimo na svoje mjesto. Voda je ušla u četiri kuće. Sad svi samo trebamo pričekati da se Sava potpuno povuče', rekao je Erna Švec, predsjednik DVD-a Drenje. Otkriva i je li bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

'Bilo je potrebe. Ujutro smo evakuirali jednu farmu pasa koja je bila dosta ugrožena. Tu nam je pomogla i civilna zaštita i HGSS i to je uspješno riješeno. Ljudi i psi s te farme su smješteni kod nas u Drenju, u kući udruge Drinčani, i tu će biti dok ne budu mogli natrag na svoje', dodao je Švec.

23:02 Promjenljivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, prognozirano je vrijeme za nedjelju. Oborine mjestimice mogu biti obilnije, osobito na sjevernom Jadranu.

  • +3
Nevrijeme u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

21:49 Tijekom idućih sati lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom i moguće jakim na udare olujnim vjetrom kreću se prema južnoj Dalmaciji i otocima (od Šibenika pa sve do Dubrovnika)

21:10 Vrhunac vodenog vala prolazi Zagrebom. Traje nešto duže nego što je prethodno prognozirano, s obzirom na to da je tijekom dana došlo do novih oborina u Sloveniji, zbog kojih vodostaj Save stagnira', kazao je Mario Klarić iz Hrvatskih voda, Sektora C Centra za obranu od poplava za Večernji list. Dodaje i kako će vrhunac s izrazito velikim vodostajem potrajati tijekom cijele noći, a prestankom oborina, lagani pad očekuje se sutra u jutarnjim satima.

'Ono što je 'spasilo' Zagreb svakako je oteretni kanal Sava-Odra koji je primio veću količinu vode. Naše ekipe raspoređene su duž kanala i danonoćno motre kako bi sve prošlo u redu. Na tom području nikakvih ugroza za sada nema, a vjerujemo da će tako i ostati. Moguća su manja procjeđivanja koja su uobičajena u ovakvim situacijama i naši su djelatnici zato na terenu', istaknuo je Klarić te dodao kako vodeni val nastavlja put Siska i dalje Slavonije, gdje u ovim trenucima također bilježe porast te se situacija i ondje pomno motri.

20:20 Promjenljivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Oborine mjestimice mogu biti obilnije, osobito na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar, u okretanju na sjeverozapadnjak, navečer i buru, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju.

  • +13
Boks barijere u vikend naselju Karašica Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

19:12 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom.

Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo.

Maksimalni vodostaj rijeke Mure očekuje se u noći sa subote na nedjelju, kada će doseći 500 centimetara, što je oko 30 cm niže u odnosu na rekordni vodostaj iz 2014. godine.

  • +6
Mura se izlila na šetnicu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vodostaji Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, priopćili su u subotu iz Hrvatskih voda .

"Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju, s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara niže u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine, stoji u prognozi Hrvatskih voda

Usprkos najavljenim visokim razinama vodostaja, na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju veliki problemi s obzirom da je u razdoblju 2014.-2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

18:50 Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković komentirao je stanjen na terenu, kazavši kako iz Slovenije neće dolaziti velike količine Save jer je ona u stagnaciji. >>> Cijeli tekst <<<

  • +8
Sava poplavila nasip ispod Domovinskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

17:44 Nabujala Sava kod pješačkog mosta u Zagrebu, u naračastom (izvanredne mjere) je Mura kod Murskog Središća i Drenja Brdovečkog.

17:39 Snažno nevrijeme, praćeno jakom kišom, olujnim vjetrom i tučom pogodilo je Srbiju.

Na meti oluje su se našla mjesta Gornji Milanovac, sela Koštunići, Pranjani, Leušići i Teočini, općine Ub i Lajkovac, te Obrenovac, prenosi N1.

17:38 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je snimku situacije na oteretnom kanalu Sava - Odra.

16:19 Oglasili su se iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kazavši kako je rijeka Sava na ulazu u Hrvatsku u stagnaciji s tendencijom laganog opadanja.

15:58 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je video iz zraka poplavljenih područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

'I dalje pozivamo građane na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere', istaknuli su.

15:26 Fotografije iz zraka pokazuju teško stanje u opićni Brdovec.

14:31 Slovenski premijer Robert Golob u subotu je rekao da je nevrijeme koje je dan ranije pogodilo zemlju, najgora prirodna katastrofa u povijesti Slovenije, zahvatilo dvije trećine države te da će šteta vjerojatno premašiti 500 milijuna eura, prenosi STA. >>>Pročitajte više<<<

  • +18
Podsusedski most Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

14:29 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u subotu da se vrhunac vodnog vala na Savi koja se izlila iz korita očekuje oko 18 sati, ali Hrvatske vode uvjeravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu.>>>Pročitajte više<<<

  • +37
Nabujala Sava u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

12:39 Količina padalina u Sloveniji se u subotu polako smanjuje te je tamošnja agencija za okoliš Arso snizila razinu upozorenja s narančastog na žuto. Počele su se smirivati i hidrološke prilike s izuzetkom donjeg toka rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Grmljavinsko nevrijeme predviđa se u nedjelju popodne, no ne i veće dodatne količine kiše.

12:16 U Brdovcu, gdje je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno i tijekom jutra su izmješteni stanovnici kuća. Spašeno je 13 pasa. U Zagrebačkoj županiji od poplave su ugrožena i naselja: Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice i Javorje. >>>Pročitajte više<<<

  • +19
Poplava kod Brdovca Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

10:25 Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od petka, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su u subotu iz Ministarstva obrane.

  • +10
Drava u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

​​​​​​​10:00 U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć sa petka na subotu je prošla bez većih problema, a ondje očekuju novi vodeni val iz Slovenije.  >>>Pročitajte više<<<

9:27 Hrvatske vode donijele su rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na dionicama na Dravi i Kupi, izvijestilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo Civilne zaštite. >>>Pročitajte više<<<

9:15 Obilne kiše padale su tijekom noći u subotu u slovenskim pokrajinama Gorenjskoj i Koruškoj zbog čega ima novih poplava na tim područjima. Rastu vodostaji rijeka na jugu Slovenije koje se na nekim mjestima izlile, a broje prometnice su i dalje zatvorene.

8:44 Hrvatske vode su danas donijele Rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin te na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok), objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

8:38 U Zagrebu se rijeka Sava se uslijed vrlo visokog vodostaja izlila iz korita:

  • +7
Sava Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Grgic

8:29 Prema austrijskoj državnoj meteorološkoj agenciji područje niskog tlaka iznad Italije donijet će u Austriju tijekom subote daljnje velike količine kiše do 60 mililitara te se očekuju nove poplave i klizišta, kao i problemi u prometu posebno za turiste koji putuju na Jadran."Posebno na jugu Austrije mogu se očekivati daljnje poplave i klizišta, budući da je tlo već zasićeno nedavnom kišom", rekao je meteorolog Geosphere Hannes Rieder, prenijela je njemačka novinska agencija dp.

7:57 Zagrebački vatrogasci objavili su kako su upravo spasili dvije osobe koje su odlučile prenoćiti na splavi.

7:50 Slovenija se cijele noći borila s posljedicama katastrofalnog nevremena i poplava, u kojima je živote izgubilo troje ljudi. Rijeka Sava i dalje se izljeva i poplavljuje, kritično je u sjevernom i zapadnom dijelu zemlje.

7:49 Tijekom noći s petka na subotu u Zagrebu je palo dosta kiše, čini se da nasipi nisu popustili, a rijeka Sava izlila se iz korita na nekim dijelovima, javlja Jutarnji list. Nakon olujnog nevremena koje je poharalo susjednu Sloveniju, vodni val stigao je i do Hrvatske, a protok Save je izuzetno velik.

  • +19
Sava kod Podsusedskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

7:37 Bit će umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu. Sredinom dana i poslijepodne na Jadranu i predjelima uz njega češća sunčana razdoblja, no i dalje ponegdje kiša i pljuskovi.