vatrogasci u akciji

U Brdovcu od utapanja spašena tri stranca i 13 pasa. Poplava prijeti okolnim mjestima

05.08.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Zagrebu su dvije osobe spašene sa splavi kod Hendrixovog mosta, a na području općine Brdovec spašena tri strana državljana od utapanja, izvijestili su u subotu iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH.

U Brdovcu, gdje je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno i tijekom jutra su izmješteni stanovnici kuća. Spašeno je 13 pasa. U Zagrebačkoj županiji od poplave su ugrožena i naselja: Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice i Javorje.

Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć i na području Samobora, Svete Nedjelje i Zaprešića, a uz oteretni kanal Sava- Odra su organizirana dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite iz koje su poručili da su na ugroženim područjima u Hrvatskoj i u subotu na terenu angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su te poduzimaju mjere obrane od poplave i pomno prate situaciju.

U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe. U Varaždinskoj županiji na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan izlila se Drava iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 centimetara. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije. Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, primljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U Čabru se začepila brana i izlila se rijeka Čabranka pa je zatvorena prometnica Čabar - Plešce.

  • +10
Drava u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

U Karlovačkoj županiji sve gradske komunalne službe kao i operativne snage su u stanju pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, ugroženim gradskim četvrtima su dostavljene vreće s pijeskom te  folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i  Žakanja su iskazali potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac je u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.