posljednji dan sabora

[FOTO] Sabor otišao na ljetne praznike: Zastupnici izglasali nove ministre, obranili stare, pokrenuli promjenu Ustava te podržali primanje Švedske i Finske u NATO

15.07.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Izborom novog ministra financija i potpredsjednika Vlade, pokretanjem postupka izmjena Ustava te izglasavanjem povjerenja šefu diplomacije Gordanu Grliću Radmanu saborski zastupnici zaključili su zasjedanje te otišli na dvomjesečni odmor

13.31 Sabor je zaključio zasjedanje, a zastupnici, ako ne bude izvanrednih situacija, odlaze na odmor do 15. rujna.

'Hvala vam svima na aktivnom sudjelovanju u raspravama, želim vam svima svako dobro i puno zdravlja i neka se vidimo u skladu s predviđenim rokovima', poručio im je Jandroković.

13.26 Nakon kratke rasprave i izglasavanja amandmana Zakon o sigurnosti prometa na cestama izglasan je s 98 glasova za, osam suzdržanih i osam protiv. Vladajuća većina uspjela je amandmanom osigurati i podršku SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra te GLAS-a.

12.52 Na dnevnom redu za glasanje bio je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a povela se rasprava oko amandmana Vlade kojima se odustalo od toga da liječnici oduzimaju vozačke dozvole, odnosno prijavljuju policiji one koji imaju neko privremeno zdravstveno stanje.

SDP-ova Andreja Marić u izlaganju je upozorila da bi se, da je prijedlog zakona ostao u prvoj verziji, narušilo povjerenje između liječnika i pacijenata, te utjecalo na zdravlje građana koji bi možda izbjegavali odlazak liječniku. 'Predloženim zakonom ne bi se riješio problem sigurnosti na cestama, a napravila bi se nemjerljiva šteta zdravstvu i zdravlju naših građana', poručila je.

'Zdravstveni korpus se uplašio osiguravajućeg lobija, a po lampi će dobiti vozači', poručio je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta, koji se ne slaže s Vladinim amandmanima i tvrdi da su 'patka'.

'Morali ste mijenjati i podnijeti amandman jer su vam doktori počeli kuvertirati otkaze', poručila je Ivana Kekin iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

12.20 Zbog promjena Ustava također su se tražile stanke, a prvu je zatražio Mostov Nikola Grmoja.

'Nema nikakvog razloga zašto bi opozicija podržala ove HDZ-ove promjene Ustava. Dva mjeseca ste se sastajali s HDZ-om i što ste dobili? Dobili ste figu. Nisu podržali nijedan vaš prijedlog. S njima nećemo sjesti, nećemo sjesti s onima koji su ukrali niz referenduma. Ovo što HDZ predlaže je oduzimanje vlasti narodu i predavanje vlasti Ustavnom sudu', rekao je Grmoja.

Javio se i Davorko Vidović iz Socijaldemokrata. 'Važno je ići u ustavne promjene i potpisi koje smo dali dobra su podloga za raspravu. Nije dobro koristiti Ustav za proguravanje bilo kakvih parcijalnih interesa i trgovanje. Očekujemo da će uskoro doći do inflacije zahtjeva za promjenu Ustava. Predlažemo da se pokrene cjelovita rasprava i da se ide u ustavnu reformu. Nakon 22 godine došlo je vrijeme da se ispita čitav niz instituta', poručio je Vidović.

Da će glasati protiv ili biti suzdržani u slučaju pokretanja procesa promjena Ustava, isključivo vezano uz referendum, izjasnili su se i u Domovinskom pokretu, HSS-u, IDS-u...

'Dobro je, povlače se. Sve ide po planu', moglo se čuti komentar Grmoje na riječi drugih opozicijskih stranaka.

Za stanku se javio i Grbin. 'Ako oko nečeg želimo postići suglasnost, to treba pokazati i djelima. Vladajuća većina nije dopustila da se razgovara o oba prijedloga za izmjenu Ustava (op.a., drugi prijedlog je onaj o vraćanju prava na pobačaj u Ustav), niti je prihvatila da se Odboru za Ustav ne vežu ruke. Iako je nužno urediti pitanje Ustava oko referenduma, ima i drugih stvari koje su potrebne. Nama u SDP-u najvažnije je zaštititi pravo žene na izbor, a drugo je pitanje javnosti rada Ustavnog suda', poručio je Grbin.

'Nećemo se dati ucjenjivati. Ako oporba neće, mi ćemo povući svoj prijedlog', poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

'Dirljivo je slušati ovaj sirenski zov ostatku oporbe od strane onih koji su ukrali referendume', poručio je Grmoja. 'Sirenske zovove još nismo stavili u povredu Poslovnika', poručio mu je Jandroković i udijelio opomenu zbog zlouporabe povrede Poslovnika. Opomenu je dobio i Miro Bulj.

'Kolege iz Možemosta prave se zaštitnici referenduma, a zapravo su bili ubojice dva referenduma', kazao je Hrvoje Zekanović i također dobio opomenu.

Za odluku o pristupanju promjenama Ustava glasalo je 80 zastupnika, 11 ih je bilo suzdržanih, a 19 protiv.

12.18 Veleposlanici Finske Kalle Johannes Kankaanpää i Švedske Diana Helen Madunić pomno su s galerije pratili potvrđivanje Protokola o pristupanju dviju država NATO-u. Zastupnici su gotovo jednoglasno podržali ulazak Finske i Švedske u NATO, a samo je troje njih bilo protiv.

'Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama, držite se' , poručio je Jandroković.

12.14 Zastupnici su odbili i opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Za opoziv je glasalo 56 zastupnika dok ih je 77 bilo protiv.

'Ministar nije dorastao svom zadatku, u raspravi nije iznio nijedan valjani argument zašto bi trebao ostati na ministarskoj dužnosti', ponovio je u petak Marijan Pavliček (HS). Ustrajao je da Grlić Radman nije riješio brojne probleme iz domene vanjske politike, posebice izborni zakon u BiH, nije se dovoljno zauzimao za prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, nije riješio granične sporove sa susjedima i tolerira koruptivne radnje u hrvatskoj diplomaciji. Prozvao ga je i da ne reagira na 'sramotne' izjave hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića.

'Grlić Radman će ostati upamćen samo po svom osebujnom govoru, a nije dorastao funkciji ministra vanjskih i europskih poslova', poručio je Pavliček.

12.11 Glasanje za novog ministra financija Marka Primorca nije prošlo toliko glatko. Naime stanku je zatražila Sandra Benčić iz Kluba lijevo-zelenog bloka.

'Danas je DZS objavio podatak da su potrošačke cijene porasle za više od 12 posto. Kao što znamo, upravo kod onih skupina građana koji imaju najniži dohodovni rang promet i hrana čine najveći dio njihovog proračuna. Tražimo stanku kako bi budući ministar pojasnio koje će mjere poduzeti kako bi se pomoglo građanima', poručila je Benčić.

Nakon njene primjedbe zastupnici su ipak glasali. Marko Primorac postao je novi ministar financija sa 77 glasova za i 55 protiv. Primorac je odmah i prisegnuo.

  • +25
Sabor potvrdio Marka Primorca za ministra financija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

12.09 Sa 79 glasova za, jednim suzdržanim i 49 glasova protiv zastupnici su potvrdili da ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković postaje potpredsjednik Vlade. 'Novom potpredsjedniku želim časno obavljanje ove dužnosti', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega su zastupnici zapljeskali.

12.08 Krenulo je glasanje. Zastupnici su prvo gotovo jednoglasno potvrdili povratak HDZ-ovog Dražena Barišića u saborske klupe.

Zastupnici bi na glasanju trebali potvrditi Marka Primorca za novog ministra financija te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za potpredsjednika Vlade.

Uz to, Sabor će glasati o opozivu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, čije su pitanje povjerenja pokrenuli Hrvatski suverenisti.

Na dnevnom redu za glasanje je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je u posljednji tren izmijenjen te liječnici ipak neće morati prijavljivati policiji i oduzimati vozačke dozvole zbog privremenih zdravstvenih stanja.

Saborski zastupnici će glasati i o drugim raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, koji su potpisala 92 zastupnika te ga poslali u daljnju proceduru. Također, među inim, glasat će o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina te izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada.

Zastupnici će glasati i o ratifikaciji Protokola o pristupanju Švedske i Finske u NATO.