uz protivljenje većine oporbe

[FOTO] Sabor većinom glasova podržao Paladinu za novog ministra graditeljstva

09.03.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što je tri sata predstavljao svoj program i ciljeve na saborskim odborima, o povjerenju Ivanu Paladini za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine glasat će se i na plenarnoj sjednici

Već i prije samog glasanja neki od klubova zatražili su stanku. 'Doveli smo se u ovu situaciju jer prethodni ministar nije radio svoj posao. Plenkoviću je bilo potrebno da DORH i policija pokucaju na vrata Horvata, da on bude priveden kako bi bio razriješen s funkcije', kazao je tražeći stanku SDP-ov Peđa Grbin.

'Kada Paladinu pitamo o obnovi, jedino što je u stanju reći je da do sada nije funkcionirala. Kada ga pitamo o državnoj imovini, jedino može ponuditi svoj neuspjeli projekt. O prostornom uređenju ne zna ništa', kazao je Grbin.

'Umjesto da glasamo o padu Vlade, mi glasamo o kandidatu koji je trostruko problematičan. Cijelu karijeru upetljan je s ruskim kapitalom, a nije napravljena ni sigurnosna provjera, nije u stanju završiti svoj projekt, pa kako će raditi na zajedničkom? Ako dodamo i kaznene prijave, o kojima smo čuli jutros, ovo ne samo da je problematično, nego je ruganje u lice građanima', kazao je Mostov Nino Raspudić.

Stanku je zatražila i Sandra Benčić u ime Kluba zeleno-lijeve koalicije. 'Sve Paladinine tvrtke bile su u vlasništvu ruskog milijunaša. U svim tim tvrtkama budući ministar bio je u vlasništvu ili direktor ili u nadzornom odboru', kazala je Benčić.

'Mišljenja smo da je dobro da u Vladu dolaze ljudi iz realnog sektora, ali ovaj ministar nosi utege oko nogu. Bavimo se likom i djelom jednog čovjeka, a ne bavimo se suštinom. Obnove nema. Treba nam ministar operativac, a ne menadžer kojem treba nekoliko tjedana da se upozna s obnovom', poručila je Anka Mrak Taritaš.

  • +17
Saborski zastupnici izglasali novog ministra graditeljstva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanku je zatražio i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. 'Iz aspekta građana na Banovini, oni predugo čekaju na obnovu, ali s druge strane treba čovjeku dati šansu. No razmatrajući korumpiranost bivšeg ministra i Vlade, jasan je stav Domovinskog pokreta da treba raspustiti Sabor i raspisati izbore', kazao je Penava.

Paladinu je pokušao obraniti HDZ-ov Branko Bačić. 'On ima sve kompetencije i reference za budućeg ministra. Ima iskustva u građevinskom sektoru, u upravljanju projektima, u upravljanju državnom imovinom. Prozivanje Paladine zato što je radio s ruskim poduzetnikom pokušaj je diskreditacije', kazao je Bačić.

  • +14
Saborski odbori o novom ministru Paladini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nakon kratke rasprave zastupnici su glasali o novom ministru. Podržalo ga je 77 zastupnika, 51 je bio protiv, a tri suzdržana. Suzdržani su bili zastupnici Domovinskog pokreta.

Paladina je odmah položio i prisegu.

'Čestitam novom ministru, neka bude uspješan u obnovi kako bi se građani što prije vratili u kuće. Držite se', poručio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Kako je prošlo saslušanje novog ministra na saborskim odborima i što su ga sve zastupnici pitali, možete pročitati OVDJE.