sjednica vlade u nsk

Bačić predstavio tri prioriteta za obnovu nakon potresa. Evo što planira napraviti

20.01.2023 u 12:23

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade na kojoj je, između ostaloga, usvojena uredba o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.RH

'Imali smo sjednicu Vlade koja se odnosila na cijene naftnih derivata. Zahvaljujući Vladi imamo jeftinije cijene goriva. Politički zanimljiv tjedan. Dobili smo povjerenje Sabora za dva nova članova Vlade, oni su ovdje po prvi puta u novoj ulozi, želim im uspješan rad. Imali smo i aktualno prijepodne, zahvaljujem svima na doprinosu', kazao je premijer.

Dodao je da je boravio dva dana u Davosu te da je imao niz razgovora.

'Svi su konstatirali da unatoč svim izazovima, da smo dobro prebrodili prošlu godinu i da u gospodarskom i socijalnom smislu ipak prevladavaju optimističniji tonovi što se tiče inflacije', kazao je premijer.

Također je ponovno uputio apel trgovcima da vrate cijene kakve su bile 31.prosinca 2022.

''Nastavljaju se nadzori i dalje pozivamo trgovce da vrate cijene na onakve kakve su bile 31. prosinca', naglasio je i dodao je Državni inspektorat objavio nove podatke o tome kako su nekii povećali cijene.

Bačić o obnovi na Baniji

Branko Bačić po prvi put kao ministar u ovoj Vladi govorio je o obnovi nakon potresa..

"Svjesan sam da ljudi na Banovini očekuju ubrzanje obnove. Utvrdili smo tri prioriteta. Potpuna iskoristivost EU fondova. Milijardu i tri milijuna kuna treba potrošiti do proljeća. Dovršava se protokol za kontrolu tih sredstava. Na taj način želimo raspolagati svim informacijama o protokolu. Drugi je prioritet omogućiti onima koji žive u kontejnerima zbrinjavanje, želimo ih zbrinuti prije iduće zime na šest načina zbrinjavanja. Treći cilj je ubrzanje procesa obnove. Da bi sve ovo mogli dohvatiti šaljemo izmjene i dopune Zakona o obnovi. Smanjit ćemo proceduru, dokumentaciju koja je otežavala proces obnove. Planiramo objedinjavanje nekoliko institucija. Na Vladi ćemo za 15 dana imati oba Zakona, a tih desetak dana moramo provesti proceduru savjetovanja. Idući tjedan otvorit ćemo radove na višestambenoj zgradi i 18 gradilišta na gradnji zamjenskih kuća za ljude koji su u kontejnerima', kazao je Bačić.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u ovoj godini u području osnovnog i srednjeg školstva, odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, za decentralizirano financiranje domova za starije osobe te za financiranje rashoda javnih vatrogasnih postrojbi.