konferencija za medije

Plenković: Ispitat ćemo zašto su se srušile kuće obnovljene nakon rata

04.01.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku o osnivanju Stožer koji će upravljati svim aktivnosti u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa. Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ujedno je za područje Sisačko-moslavačke županije te dijelove Zagrebačke i Karlovačke Vlada proglasila prirodnu katastrofu.

'Kada se takva odluka donese, onda predsjednik Vlade ima mogućnost rukovođenja radom Stožera civilne zaštite, ali još smo u borbi suzbijanja covida-19, imamo novu krizu koja zahtjeva poseban angažman Vlade RH pa tako i drugu čelnu osobu koja bi se mogla u potpunosti posvetiti koordiniranju aktivnosti. Zato smo danas odlučili da voditelj ovoga stožera, koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, preuzme Tomo Medved. Vrlo precizno je definiran opseg aktivnosti. U slučaju neke druge katastrofe u drugom dijelu zemlje, za to bi bio nadležan Davor Božinović', izjavio je uvodno premijer.

Video: Marko Lukunić/PIXSELL

Rekao je kako se vode razgovori s Europskom komisijom kako bi se realocirala sredstva iz postojećeg financijskog okvira kako bi se oko 100 milijuna eura preusmjerilo na obnovu kuća koja su stradala u potresu.

'Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog faktulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima loalnih stožera i dogovoriti hodogram', rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje pomažu na terenu.

Izrazio je sućut zbog smrti osmero mladih u Posušju. 'Proglasili smo sutra dan žalosti zbog toga', rekao je Plenković.

Najavio je istragu o kućama koje su oštećene ili srušene u potresu, a obnavljanje su nakon Domovinskog rata.

'Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole. Sve treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je zaista veliki proces. Obnovljeno je i izgrađeno više od 150.000 kuća i stanova, kao da danas izgradimo 10 Šibenika otprilike. Preko 95 posto sredstava za tu obnovu je dala Hrvatska država. Ako je bilo situacija koje nisu sukladne propisima to se treba ispitati', rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stanje sa šatorima. Naime, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je ranije izjavio da se na robnim zalihama nalazi oko 1600 šatora no nitko ih nije zatražio s terena.

'Šatora ima dovoljno, to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Njih ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije', rekao je ministar Božinović.

Plenković se osvrnuo na procjenu šteta nastale u potresu.

'Što se tiče procjene šteta, stručnjaci sagledavaju inicijalne procjene a ja bih još malo pričekao. Na terenu su stručnjaci i mislim da prave razmjere štete moramo još malo pričekati da bismo išli kategorički s nekim brojem koji bi bio verificiran. Mi ćemo kroz mehanizam EU fonda solidarnosti imat ćemo i novi zahtjev. Već sam tumačio na proljeće da države članice su i smislile taj fond za pomoć jedni drugima kada dođe do ovakvih nepogoda', rekao je premijer.