sjednica GSV-a

Plenković otkrio neke detalje mjera: 'Glavna je zadaća da svi prođemo krizu, i to na način da svi ostanemo na nogama!'

13.03.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Na sjednici GSV-a socijalnim partnerima predstavljen je paket mjera, a o njemu su u izjavama govorili premijer Andrej Plenković i ministar Marin Piletić

'Smisao mjera je da Vlada nastavi na sveobuhvatan način pomagati građanima i gospodarstvu. Prvo smo odlučili podijeliti detalje sa socijalnim partnerima, da vidimo jesmo li pogodili u srž, a prema reakcijama poslodavca i sindikata, one su vrlo pozitivne', kazao je Plenković nakon sjednice GSV-a.

'Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godinu dana i građani mogu biti mirni. Što se tiče cijene struje, reguliramo na šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna', poručio je Plenković. Kazao je da idu potpore umirovljenicima, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođeni potresom, ribarima i poljoprivrednicima. 'Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija', rekao je. Paketi imaju ukupnu vrijednost od oko 1,7 milijardi eura. 'Glavna nam je zadaća da skupa, zajedno, prođemo krizu, i to na način da svi ostanemo na nogama', poručio je premijer.

Na pitanje što će biti s prehrambenim proizvodima kojima su zamrznute cijene, Plenković je kazao: 'To ćemo odlučiti u četvrtak. Bit će malih modifikacija. Rade se analize.' Premijer je dao naslutiti da bi se moglo raditi o manje proizvoda kojima će cijene biti zamrznute.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom. Radi se o jednokratnoj pomoći za 128 tisuća obitelji. Bit će isplaćena u travnju. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura', rekao je.

Paket mjera

Neke od mjera koje će se naći u paketu su:

  • cijena plina ostaje ograničena godinu dana
  • cijena struje ograničava se na šest mjeseci (od 1. travnja do 30. rujna)
  • jednokratna pomoć za umirovljenike (svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka)
  • dječji doplatak - jednokratna pomoć (za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura)
  • naknade za nezaposlene, branitelje, one koji su pogođeni potresom, ribare, poljoprivrednike
  • zamrznuta cijena za neke prehrambene proizvode (možda će ih biti manje od devet)

'Interveniramo s jednim jedinim ciljem - da građani i gospodarstvo i u trenutku krize znaju da država stoji uz njih. Ovakva kriza sad već dugo traje, mi smo u stanju kriznog interveniranja već tri godine', rekao je Plenković.

'Nije se odustalo od kažnjavanja. Spominjalo se kondicioniranje', poručio je Plenković upitan hoće li biti uvjetovanja trgovcima novim paketom mjera.

  • +13
Sjednica GSV-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'HEP može izdržati. Ta tvrtka je uzela velik teret krize. Vlada gleda kako da nadoknadi te troškove HEP-u, koji nisu mali, ali smo kao država snažni i možemo održati HEP te mu omogućiti investicije u obnovljive izvore energije', kazao je upitan o dokapitalizaciji HEP-a. Dodao je da HEP ostaje u stopostotnom državnom vlasništvu.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Ministar Marin Piletić govorio je o razgovoru s predstavnicima zaposlenih na digitalnim platformama. 'Ovaj tjedan ćemo digitalne radne platforme pozvati na sastanak o zahtjevima radnika, i po pitanju kolektivnih pregovora. Svjesni smo izazova koji nisu od jučer. U ZOR smo uvrstili rad na digitalnim platformama. Da bismo mogli vidjeti tko sve radi za digitalne platforme, jedna od mogućnosti je aplikacija da bismo vidjeli tko radi i koliko radi', kazao je Piletić.