sjednica vlade

[FOTO] Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Zgrožen sam reakcijom Milanovića i njegovih trabanata!

19.10.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Rebalans proračuna glavna je tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku podsjetio na telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je ponovno ograničena cijena goriva. 'Radimo na korist građana i gospodarstva', kazao je premijer.

Osvrnuo se i na šest godina Vlade. 'Smatram da smo jučer u izvješću predstavili zastupnicima sve relevantno i najavili nekoliko novih inicijativa. Jedna je da ćemo predvidjeti 550 milijuna kuna za osiguravanje obroka u osnovnim školama, Vlada će dati 10 kuna po obroku i tako osigurati da niti jedno dijete ne bude gladno u školi', kazao je Plenković. Dodao je da će se truditi osigurati da ti obroci budu zdravi i da budu hrvatski proizvodi.

'Povećat ćemo minimalnu plaću na 4220 kuna od 1. siječnja. Bruto će to biti 700 eura', najavio je Plenković. Rekao je i da je cilj Vlade da do kraja mandata prosječna plaća bude 8200 kuna te izrazio uvjerenje da su na dobrom putu da se to realizira.

Najavio je i izmjene Zakona o trgovini, kojima će se zabraniti rad nedjeljom, odnosno radit će se 16 nedjelja godišnje.

Sve je to Plenković najavio jučer prilikom izvještaja o radu Vlade, pa se danas kratko osvrnuo i na bojkot dijela oporbe. 'Oni više govore o sebi nego su poslali poruku javnosti i nama. Ljudi će na kraju vidjeti tko radi, a tko ne radi, tko se bori, a tko želi dobivati političke bodove na jeftinoj demagogiji', kazao je.

Najavio je i sastanak parlamentarne skupine Međunarodne krimske skupine, koja se idući tjedan održava u Zagrebu. Na taj sastanak stiže i predsjednik ukrajinske Vrhovne rade Ruslan Stefančuk, ali i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

  • +3
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Komentirao je i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. 'Volio bih da se javnost prisjeti da Hrvatska vojno podržava Ukrajinu već mjesecima. Ako je to netko od bojkotera zaboravio, neka se osvijesti. Dakle mi podržavamo Ukrajinu, ne samo politički, ne samo diplomatski, ne samo financijski, ne samo ekonomski, ne samo humanitarno, nego i slanjem vojne pomoći. Drugo, treba pojasniti o čemu se radi. EU je u procesu osnivanja misije pomoći Ukrajini. Ministar Radman je s drugih 20 ministara iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika. Uz Hrvatsku, još je 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja. Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Milanovića, a još više njegovih trabanata u Saboru koji razotkrivaju svoje proruske stavove. Ovdje se ne radi o ulasku Hrvatske u rat, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti kroz misiju pomoći treniranja instruktora', rekao je Plenković.

'Jučer govorim u Radi, dronovi kamikaze padaju po Kijevu, a ovdje se začuđena ekipa, koja nije bila spremna dignuti ruku za deklaraciju o Ukrajini prije 24. veljače, nego tek kasnije, i danas iščuđava. To su činjenice. I zato je važno da Hrvatska, baš Hrvatska, koja bolje nego itko razumije što se događa u Ukrajini, bude na pravoj strani. Vlada će uvijek biti na pravoj strani i povijesti i prava i morala', rekao je Plenković.