SJEDNICA VLADE

Plenković o povećanju plaća i euroobveznici: Ogroman je interes investitora

07.06.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u uvodnom dijelu jutrošnje sjednice Vlade na jučerašnji sastanak s predstavnicima Hrvata iz Crne Gore, te im zaželio uspjeh na predstojećim izborima u toj zemlji. Održan je i susret s ministrom u srpskoj Vladi, Tomislavom Žigmanovim, a uskoro će se otvoriti i Hrvatska kuća u Subotici. Osvrnuo se premijer i na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama

'Željeli smo naći zajedničko, gotovo univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora, a povukli smo i ranije razgovore u vezi osnovice. Predložili smo rješenje o povećanju plaća', kazao je Plenković, podsjećajući se da će to biti povišice od 100, 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima.

'Povećanja će se ugraditi u buduću plaću itemeljem novog zakona, uredbi i rješenja. Naš zajednički dogovor u duhu suradnje zajedničko je ulaganje u veće plaće. Ova rješenja primijenit će se i na službenike i namještenike i u pravosuđu, prema tome, ovo se povećanje odnosi i na njih', kazao je Plenković, zahvaljujući predstavnicima sindikata na konstruktivnom dijalogu.

Komentirajući prvo izdanje euroobveznice od ulaska Hrvatske u europodručje. Ministarstvo financija izdalo je euroobveznicu u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura, s dospijećem 2035. godine i godišnjom kuponskom kamatnom stopom od 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto. Transakcija je izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

'Postoji ogroman interes institucionalnih investitora. što govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske', kazao je Plenković.

Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

I u subotu, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji HNB-a i MMF-a u Dubrovniku, čule su se 'itekako pozitivne ocjene o Hrvatskoj u ekonomskom pogledu'.

'Ono što oni vide - kretanja, rast, rejting, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, zaposlenost i općenito tredove u Hrvatskoj bilo je itekako lijepo za čuti. Dobro je da je nakon tog sastanka i HNB podigao svoje procjene u vezi rasta u 2023. Vjerujem da će nakon objava o 2,8 posto, sada revidiranim procjenama koje dolaze iz više izvora, taj rast biti dosta bolji i od onog inicijalno planiranog', kazao je Plenković.

O Kahovki: Ekocid ugrožava živote desetaka tisuća ljudi

Premijer je spomenuo i napad na branu Kahovka i poplave u Ukrajini: 'Ovo je samo još jedan dio mozaika vrlo teške situacije za ukrajinski narod i Ukrajinu u zadnjih godinu i tri mjeseca. Riječ je o kritičnoj infrastrukturi, praktički ekocidu koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi'.

Osvrnuo se i na jučerašnju prvu sjednicu nacionalnog Vijeća za digitalnu transformaciju, gdje se razgovaralo o strategiji digitalnog razvoja do 2032., o nužnostima daljnjeg ulaganja u digitalnu infrastrukturu i obrazovanje. Želja sektora je da se ukupan broj zaposlenih u ICT sektoru, koji je sada narastao na oko 63.000 zaposlenih, u idućim godinama udvostruči.

'To smo čuli od ljudi iz sektora. Za Hrvatsku je posebno važno da budemo ukorak s 4. industrijskom revolucijom', kazao je Plenković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Spomenuo je i konferenciju SKAUT, koju su organizirali Sigurnosno-obavještajna agencija i Zavod za informacijsku sigurnost. 'Vrlo važno u pogledu kibernetičke sigurnosti u vrijeme brojnih napada na različite sustave', kazao je premijer. Po pitanju 'uspješnog' testiranja sustava obavještavanja građana u kriznim situacijama, rekao je da je preko 80 posto mobitela zaprimilo poruke i da se radi na otklanjanju nedostataka.

U dnevni red današnje sjednice Vade uvršteni su, između ostalog, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi te konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji.