sjednica vlade

Plenković o paketu mjera: Djelujemo da svi prođu sa što manje rizika i ostanu na nogama

16.03.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Odluke vezane uz četvrti paket mjera glavna su tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je kazao na početku da je ovo bitan tjedan. 'Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa', smatra premijer te je pritom spomenuo zdravstvene zakone koje predstavlja ministar Beroš u Saboru.

'Drugi važan zakon je Zakon o trgovini koji regulira rad nedjeljom. Idemo od 1. srpnja s režimom od 16 radnih nedjelja', poručio je Plenković. Kao treći i četvrti spomenuo je Zakon o PDV-u i Zakon o doprinosima, koji ostavlja isti PDV na plin i ukida doprinos za dio umirovljenika.

'Više od 20 točaka na sjednici posvećeno je paketu mjera. Kao odgovorna vlada, koja vodi brigu o društvenoj solidarnosti, djelujemo tako da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija i da sve obitelji, građani i gospodarstvo prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama. Ovaj četvrti paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, dolazi na red Vlade. On je ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran. Dogovorili smo paket koji se sastoji od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji ciljanim skupinama', kazao je premijer.

Dodao je da je ovo već treća godina politike državnog intervencionizma.

'Kad zbrojimo sve pakete, vrijedni su 6,8 milijardi eura i to govori o odgovornosti i ozbiljnosti ove Vlade', rekao je Plenković.

'Bit će zadržana ista cijena električne energije za kućanstva, zadržat će se cijena od 62 eura za javni i neprofitni sektor. Na ovaj način osigurali smo priuštivu cijenu za vrtiće, škole, muzeje, vjerske zajednice, općine, županije. Imamo i cijenu električne energije za poduzetnike koja je fiksirana na 180 za potrošnju do 250 i nakon toga 230 za najveće potrošače', dodao je.

'Cijena plina ostaje ista za građane. Vladinim mjerama se sprečava da cijena struje bude skuplja 100 posto, a cijena plina 70 posto', kazao je premijer te pobrojao i niz naknada za umirovljenike, studente, branitelje, nezaposlene...

  • +8
Dolazak premijera i ministara na redovnu sjednicu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Poruka je jasna: zajedno proći kroz krizu, uz očuvanje socijalne kohezije i veliku socijalnu osjetljivost Vlade RH', zaključio je Plenković.

Ministar Branko Bačić osvrnuo se na obnovu nakon potresa. 'Idući ponedjeljak se raspisuje nabava za izgradnju 21 zamjenske obiteljske kuće - 14 na području zagrebačkog potresa, na području Markuševca i Čučerja, i sedam na području Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti radova 2,5 milijuna eura. Na području Zagreba, Donjeg grada, idemo u nabavu devet višestambenih zgrada, čija je vrijednost obnove tri milijuna eura', rekao je Bačić.

Kazao je da je u tijeku nabava 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj građana koji su u kontejnerima te da se radi na izboru izvođača za nekonstrukcijsku i energetsku obnovu 211 obiteljskih kuća i četiri višestambene zgrade s 56 stanova na području Sisačko-moslavačke županije.

APN je, dodao je, u postupku otkupa nekretnina, prije svega kuća i stanova na području Banovine. 'U ovom trenutku se radi procjena na 72 nekretnine, a na 18 procjena je izvršena. Sada krećemo u postupak kupnje tih nekretnina. Ujedno, ponajprije za stambeno zbrinjavanje na području zagrebačkog potresa, tvrtka Državne nekretnine obnavlja, uređuje i oprema stanove u vlasništvu RH. U ovom trenutku je obnovljeno 40 stanova i mi ćemo u idućih 10-ak tjedana uručiti ključeve sugrađanima koji moraju izaći iz svojih kuća da bi se mogle obnoviti', kazao je Bačić.