sjednica vlade

[FOTO] Plenković uoči glasanja o obuci ukrajinskih vojnika poslao poruku saborskim zastupnicima: 'Nije trenutak za politiziranje, ovo je izbor između Ukrajine i Putinovog režima!'

16.12.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Isplata sredstava bolnicama i zdravstvenim ustanovama za pokrivanje dugova dobavljačima jedna je od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

'Iza nas je sastanak EU MED9. Bolja suradnja s našim sredozemnim partnerima i priprema stajališta o temama koje su bile i na sastanku Europskog vijeća', kazao je uvodno Plenković.

'Jutros je na račun Ministarstva financija stigla tranša od 700 milijuna eura', rekao je premijer govoreći o Nacionalnom planu oporavka.

Čestitao je još jednom dobitnicima sportske nagrade 'Franjo Bučar'. 'Nastavit ćemo podupirati sport', rekao je.

Podsjetio je da je održano nekoliko telefonskih sjednica Vlade te da je u Bruxellesu održan sastanak čelnika država EU-a s čelnicima azijskih zemalja.

'Jučerašnji sastanak Europskog vijeća bio je jako dobar za Hrvatsku, dobili smo čestitku svih lidera za Schengen. Ovo ostvarenje Hrvatske još je značajnije kada se uzme u obzir to da Bugarska i Rumunjska nisu dobile odobrenje. Druga velika odluka je dodjela kandidatskog statusa za BiH. To je velika, značajna odluka. Zadovoljni smo jer smo inzistirali na ohrabrujućim porukama za BiH. Mislim da je BiH i jučerašnjim dogovorom o vlasti na dobrom putu', poručio je Plenković.

'Jučer je i Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo i njima čestitamo na tom koraku', dodao je premijer.

Osvrnuo se i na inflaciju. 'Na kretanje inflacije najviše su utjecali hrana, bezalkoholna pića, restorani, struja, gorivo. Vjerujemo da će godišnja stopa biti 10,1 posto. Imamo prognoze da bi se taj balon trebao početi ispuhivati i da bismo sljedeće godine trebali ići prema inflaciji od šest posto', rekao je Plenković.

'Želimo uspjeh našoj nogometnoj reprezentaciji. Vlada će participirati u dočeku reprezentativaca', dodao je.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Plenković poslao poruku zastupnicima

Govorio je i o obuci ukrajinskih vojnika. 'Mislim da je dobro i za zastupnike da shvate kontekst, širinu pomoći Ukrajini. Jučer smo na Europskom vijeću dogovorili da se Ukrajini da pomoć od 18 milijardi eura. EU i Hrvatska stale su iza te pomoći. Pitanje sudjelovanja u ovoj misiji je konzistentna, zdravorazumska politika RH i to u nacionalnom interesu. Donosili smo već 10 mjeseci odluke o humanitarnoj, vojnoj pomoći. Za sudjelovanje u misiji interes su iskazale 24 članice EU-a. Mislim da je više nego jasno da je pozicija Vlade da je pitanje potpore Ukrajini i moralno pitanje. Mi kao Vlada, država, Sabor moramo poslati poruku - hoćemo li dati potporu i voditi se principijelnim načelima, jer i mi smo bili žrtva u Domovinskom ratu. Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja. Imam dojam kao da politički akteri ne znaju gdje smo. Mi smo se odavno pozicionirali. Poručujem zastupnicima - ovo nije izbor ili suglasnost između većine ili oporbe, ovo nije trenutak za iskazivanje političkog stava kroz animozitet prema Vladi, nego je izbor između Ukrajine i Putinovog režima. To je ono što će ostati. Poručujem im da dobro promisle o onome kako će glasati. Drugog glasanja biti neće', poručio je premijer.

'Ovo nije trenutak politiziranja. Vlada nikoga ne nagovara, svatko ima svoju odgovornost. Za političku odgovornost i nošenje tereta odgovornosti bit će oni koji neće glasati za. Očekujemo da se prošire horizonti kod onih koji imaju neke dileme', kazao je Plenković.

'Vlada principijelno ostaje pri ovoj odluci, a oni koji nisu za, oni će se zbog toga sramiti', rekao je Plenković.