saborska sjednica

Sabor izglasao povećane kazne za prekršaje, ali opet zakuhalo zbog ZDS

21.04.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatski sabor buran je tjedan zaključio glasanjem, no izglasavanje Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je sve i zakuhao, nije prošlo bez traženja stanki

Stanku je prije glasanja zatražio Mostov Nino Raspudić, koji je zakon nazvao 'zbrinjavajućim'

'Visoko iznad glave predsjedavajućeg grb i godina 1990. u kojoj su održani višestranački izbori i kojima je okončan totalitarizam, i to vlasti koja je slala ljude u zatvor. Da je netko '90. rekao da će 2023. drakonski biti povećane kazne bez ikakvog opravdanja, čovjek ne bi vjerovao. Povećava se od 1000 do 4000 posto iako nema povećanja prekršaja. Čestitam vam na PR udici koju ste bacili. Ovo je uvod u totalizarim i represiju', kazao je Raspudić.

Za povredu poslovnika javio se Hrvoje Zekanović koji je pustio riječi Bože Petrova kako je protiv ijednog totalitarizma. 'Neka se kolege i Mosta izjasne bi li krikali ZDS ili zabranili ZDS', kazao je Zekanović i dobio opomenu zbog zlouporabe povrede poslovnika.

Odgovorio mu je Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista. 'Za Plenkovića ste govorili da je hodajuća sotona. Pa se vi odlučite na kojoj ste strani jer onaj koji hoda sa sotonom ne može biti na božjoj strani', poručio mu je i također dobio opomenu.

'Milanović Litre je lažljivac', poručio mu je Zekanović kazavši da je Beljak 'našu Ružu Tomašić', tjerao iz Hrvatske.

Nakon toga krenulo je prepucavanje zastupnika u kojem je Jandroković zbog zlouporabe povrede poslovnika podijelio niz opomena.

'Kolega Zekanoviću, nije sramota biti siromašan nego jeftin', dobacio je u tim replikama i HSS-ov Željko Lenart i također dobio opomenu.

  • +16
Glasanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Možda se Stjepan Radić okreće u grobu, ali i Franjo Tuđman kad vidi u što ste pretvorili ovu državu i s kojim koalicijskim partnerima', poručio je HDZ-ovcima Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

'Dok si bio dogradonačelnik, tad ti nije smetao SDSS', odgovorio mu je HDZ-ov Ante Deur pa Sačiću poručio da je tragedija što ide ruku pod ruku s Beljakom.

Stanku je zatražio i Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista. 'Trebamo odrediti koje su to slike, pjesme, simboli i tek onda možemo ići raspravljati kako kazniti. Potkopavamo pravnu sigurnost', poručio je.

'Sa zebnjom ću dolaziti na Markov trg jer me ne bi čudilo da vam sljedeći potez bude brisanje prvog bijelog polja na krovištu Markove crkve', poručila je Ružica Vukovac.

'Ovo je napravljeno zbog Jasenovca i jedne kolone. Da ne bi bilo pet kolona , nego jedna, kolege iz HDZ-a, donijeli ste ovakav zakon s drakonskim kaznama', ustvrdio je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

  • +6
Saborska rasprava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanku je zatražila i Dalija Orešković iz Centra. 'Jedan problem su totalitarne tendencije, a drugi kukavičluk HDZ-ove vlasti. Protiv hitne procedure i ovakvog silovanja procedure nema pravnog lijeka. U odnosu na politički kukavičluk, Plenković nije imao hrabrosti i snage da povike osudi kroz Kazneni zakon, a ne ovako. Ovo je sramota hrvatske države', poručila je Orešković.

Stanku je zatražio i Dario Zurovec iz Fokusa. 'Zadnjih dana smo se zabavljali sa svađama, dobar dio što su ljudi u oporbi rekli ima temelja. Vidjeli smo jače prekršaje - raznosili su se bankomati. Mogli smo kazne za to povećati, a mi se zabavljamo tko će što govoriti. A mene zanima tko će odlučivati jesam ja rekao nešto nepoćudno ili ne', kazao je Zurovec.

'Ovaj zakon je donijet 1977. i sankcije više ne ispunjavaju zakonsku ulogu odvraćanja od prekršaja, preventive i stvaranja sigurnosti za imovinu. Čuli smo da se prekršaji povisuju, oni se usklađuju s drugim zakonima koji su na snazi. Ovim zakonom ne mijenja se niti jedna točka zakona, materija zakona i ne uvodi se nijedan novi prekršaj', branio je vladajuće HDZ-ov Nikola Mažar.

Za povredu poslovnika javila se Mostova Marija Selak Raspudić. 'Ako MUP-ova statistika nedvosmisleno pokazuje da je širenje lažnih vijesti posljednje dvije godine u padu za 85 posto, a nošenje simbola za 50 posto, znači da postojeće kazne ispunjavanju svoju normu, za razliku od prekršaja obiteljskog nasilja gdje su 10 puta manje sankcije, ali to nije prioritet Vlade', poručila je i dobila opomenu zbog zlouporabe povrede poslovnika. Mažar joj je odgovorio da je dio djela vezan uz obiteljsko nasilje preseljen u domenu Kaznenog zakona.

Stanku je zatražio i SDP-ov Arsen Bauk. 'Ovo je jedan tehničko-financijski zakon. Problem s ovim zakonom je što je donesen u dosta skučenoj demokratskoj proceduri što je samo po sebi prekršaj protiv javnog reda i mira', rekao je Bauk i poslužio se 'povijesnom pjesmom' - 'kukuruz se može mjeriti na različite načine, a kada se mjeri uzdignutom desnicom onda je to pitanje za kazneni, a ne prekršajni postupak'.

Zbog problema u elektronskom sustavu glasanja Jandroković je odredio stanku od 10 minuta. Nakon povratka sa stanke zastupnici su glasali o Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zakon je izglasa sa 77 glasova, dok ih je 50 bilo protiv.

Međutim, repliciranje se nastavilo i nakon toga prilikom izglasavanja zaključaka koje je predložio Možemo. Na ponovno spominjanje komunizma i ZDS, reagirao je Goran Dodig iz HDS-a, koji je povredu poslovnika odšutio, s prekriženim prstima na ustima.

Za to je dobio pljesak dijela zastupnika, a Jandroković mu je rekao kako je shvatio njegovu poruku i da se slaže s njom. - No ipak je izvan procedure pa Vam nažalost moram dati opomenu, rekao je Jandroković.

Prema zakonu povećavaju se kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira. Tako bi se one za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura. U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.