presica na pantovčaku

[VIDEO] Milanović usporedio EU s čudovištem iz romana o Harryju Potteru: Ne može samo Ukrajina preko reda! Kad je happy hour svi piju jeftinije

23.06.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je u četvrtak konferenciju za medije, u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku, na kojoj je istaknuo kako je nepravedno što Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Čelnici država članica EU-a okupit će se u četvrtak i petak na samitu u Bruxellesu na kojem će odlučivati o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju za što postoji široka podrška.

Milanović jezatražio da isti status dobije Bosna i Hercegovina. U tome ima odlučnu podršku slovenskog predsjednika Boruta Pahora, a inicijativi se pridružila i Austrija.

'U ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldavija. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme', kazao je Milanović.

'To je prilika da se Bosni i Hercegovini da status kandidata, kao čin povjerenja i nade', rekao je Milanović, dodavši da ne vidi kako bi netko mogao biti protiv toga.

  • +5
Konferencija za medije Zorana Milanovića na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Milanović je na presici govorio i o svom odnosu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Ne broji dane od kada je predložio održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost vezanu uz Ukrajinu i BiH. Istaknuo je da je Ukrajina tema koju ne treba izbjegavati, ali smatra da je pitanje Hrvata u BiH vitalni nacionalni interes.

'Tema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim pritom na opstanak, ali previše je Hrvatska napravila i doprinijela i u nama nema želje za osvetom nego za uređivanjem stanja u BiH i da ona postane članica EU-a', rekao je Milanović.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kazao je da smo prošli tjedan svjedočili odlasku trojice europskih lidera u Ukrajinu gdje su obećali u ime svih članica da će Ukrajina dobiti status jandidata i pride se tu našla Moldavija. 'I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata'. Predsjednik je podsjetio da se prije neka tri mjeseca dosta zemalja članica EU protivilo dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini, a onda se nakon posjeta situacija u potpunosti promijenila. Milanović je uvjeren da se odluke u Europskoj uniji donose u zatvorenom krugu najmoćnijih zemalja, na sastancima na kojima Hrvatska ne sudjeluje. Na službenim sastamcima, koji mogu potrajati i do 20 sati, se samo provode te odluke.

'Neka Ukrajina dobije status, ali ona kao i Moldova ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a EK odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade… Rade sve uz podršku dementora, oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač. Sad imamo priliku', kazao je. Smatra da bi Hrvati u BiH bili najsretniji da je promijenjen izborni zakon.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez pravne osnove', istaknuo je.

Hrvatski predsjednik nije protiv da se Ukrajini i Moldaviji dade status kandidata, ali ne bez Bosne i Hercegovine. Mišljenja je da Ukrajina i Moldavija ne ispunjavaju ni jedan tehnički uvjet za članstvo u Europskoj uniji pa im se ipak izlazi ususret za razliku od BiH.. To je, navodi, istaknuo u pismu poljskom predsjedniku Dudi koji je inicijatior ideje oko Ukrajine. Optužio je premijera Andreja Plenkovića da je krivac što se nije primijenio izborni zakon u BiH. 'Nije kriv HDZ ili vlada'. Referencu oko Harry Pottera nije slučajno izrezako. 'To su sisači energije', kazao je govoreći o europskih diplomatskim birokratima. Optužio je njemačku diplomaciju da radi nered u Bosni i Hercegovini.

'BiH je gora od kolonije', istaknuo je. MIlanović je kazao da je Hrvatska spasila BiH u ratu jer je natjerala koljače Mladića i Karadžića da sjednu za pregovarački stol. 'Bez vojne čizme ne ide i to se vidi i u ovom ratu'. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u EU. 'Čije smo mi budale', zapitao se predsjednik. Potom se obrušio na Plenkovića zbog neimenovanja veleposlanika. 'Počeli su slati stalne otpravnike poslova, to je urušavanje sustava', kaže.

'Plenković opstruira izbor ambasadora. Zašto se to radi, da ja ne bih imenovao neke prijatelje, a koje to', pitao je. 'Imenovali smo samo Biščevića na Plenkovićev zahtjev, potpisao sam. Slovenski predsjednik radi nešto što bi trebalo olakšati život hrvatskom premijeru. Uvjet za ulazak BiH u EU-u je promjena izbornog zakona, a oni koji drže ključeve u rukama, to ne žele. To je sadizam, ne mogu to drugačije nazvati. Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije.' Milanović je kazao da je usvajanje izbornog zakona u BiH, uvjet koji je na razini cinizma kao da se od Ukrajine traži da mirno reintegrira Krim. Glavnog krivca za stanje Hrvata u BiH vidi Plenkovića te se pita zašto to radi.

'Kad je happy hour svi piju jefitinije', kazao je hrvatski predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje koji je krajnji cilj da se Ukrajina progura u kandidacijski status. Objasio je da iza ideje stoji tri velike države EU i ne krivi ih zbog toga, ali smata da se i BiH mora uključiti u tu priču. Dodao je da je osobni sukob s Plenkovićem nevažan. I danas smatra da se Vijeće za nacionalnu sigurnost nije trebalo sazivati tri dana nakon ruskog napada na Ukrajinu. 'To nije operativno tijelo, zbog čega da se sastajemo da gledamo karte zajedno'. Kazao je da je prilika propuštena jer je u četvrtak poslijepodne Europsko vijeće i odluka će biti nepovratno donesena.

'To je kao da vam ide lopta, a vi pijete cugu i pušite cigaretu', kazao je predsjednik. Na pitanje tko prema njemu zaslužuje kandidaturu u Europsku unije ponovio je referencu o 'happy houru'. Smatra da se svim tim zemljama treba progledati kroz prste jer kriterije neće nikad ispuniti. I Ukrajini, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji...

'Ne očekuje ništa od Plenkovića danas u Bruxellesu. Moje je bilo da ovo kažem', poručio je Plenković. Što se tiče blokade Švedske i Finske kaže da nema pod kontrolom predstavničko tijelo u Hrvatskoj da bi to napravio, ali će se nastaviti zalagati. Dodao je da Švedska i Finska nisu egzistencijalno ugrožene da se ne bi moglo malo pričati i o našim problemima. Milanović je stava da se rješenje može postići da se visokog predstavnika u BiH natjera da proglasi zakon o novom izborom zakonu. O čekanju finske premijerke na Pantovčaku je kazao da se ponekad ponašamo kao vlasnici provincijskih pansiona: 'Gost je uvijek u pravu, nije uvijek u pravu!'.