stižu izmjene zakona

[FOTO/VIDEO] Horvat: Status i sudbina gospodina Vanđelića ovise isključivo o gospodinu Vanđeliću

29.09.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o obnovi bile su tema užeg kabineta Vlade nakon kojeg su se pred novinarima pojavila četiri ministra - Zdravko Marić, Tomo Medved i Darko Horvat te potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je prošli tjedan na Vladi donesena odluka o dodjeli bespovratnih zajmova jedinicama lokalne samouprave pogođenima potresom.

'To je treća runda dodijele beskamatnih zajmova. Prva mjera bila je po izbijanju covida za sve. Krajem prošle godine bila je druga za one koji su još osjećali posljedice covida - govorim o dalmatinskim i primorskim županijama - ova je vezana isključio za one potresom pogođene. Povrat tih sredstava koja će se moći refundirati iz Fonda solidarnosti će se refundirati, a onaj dio koji neće - ići će otplata koja ima poček do 2024. godine i onda kvartalno iduće tri godine. To je dobra mjera za jedinice lokalne samouprave', rekao je Marić.

'Sisačko-moslavačkoj županiji bit će osigurano 180 milijuna kuna, Zagrebu 150 milijuna kuna, Krapinsko-zagorskoj županiji 10 milijuna kuna u narednom razdoblju, kad županija prethodno realizira određene aktivnosti, i Zagrebačkoj županiji 20 milijuna kuna, kada pripreme dokumentaciju za obnovu dokumenata. Ovo je još jedna od snažnih odluka Vlade u smjeru obnove potresom oštećenih područja. Samo na području Sisačko-moslavačke županije od prosinca 2020. Vlada je participirala s više od 817 milijuna kuna', kazao je potpredsjednik Vlade i šef Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

  • +7
Ministri Marić, Medved, Milošević i Horvat obratili se medijima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Izmjene zakona koje će prezentirati ministar Horvat koncipirane su tako da se uklone uočene pozicije tamo gdje je došlo do zastoja. One se uglavnom odnose na rješavanje statusa, kada govorimo o objektima koji nemaju valjanu legalizaciju i niz je tehničkih segmenata koji su službama stvarali zapreke. Na području Sisačko-moslavačke županije djelovanjem Stožera i stalnom nazočnošću i formiranjem Ureda za obnovu u izravnom smo kontaktu s vlasnicima i suvlasnicima maksimalno ubrzavali proces. Upravo smo tu detektirali niz uskih grla', kazao je Medved upitan hoće li izmjene Zakona o obnovi i ubrzati je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Većina dosad obnovljenih kuća one su sa zelenim naljepnicama. Na pitanje što mogu očekivati oni s narančastim i žutim naljepnicama, Medved je kazao: 'Želim podsjetiti na napore koje smo učinili djelovanjem Stožera, vezanim za uklanjanje objekata - uklonili smo više od 350 objekata, više od 220 obiteljskih kuća, velik broj gospodarskih subjekata… Uklanjanje se stalno provodi, a paralelno s time nastavljaju se smjerovi izgradnje. Često te boje unose zabunu. Oštećenje objekta; u određenim je objektima došlo do konstrukcijskih oštećenja. Nije potpuno točno vezivati se uz samu tu oznaku, odnosno boju, već uz elaborat koji se napravi za svaki objekt.'

Horvat predstavio izmjene zakona

'Idemo u izmjene zakona s ciljem da oslobodimo građane sufinanciranja. Građani svih pet županija neće morati participirati s 20 posto u konstrukcijskoj obnovi. Uvodimo europske pragove javne nabave, prihvatit ćemo europske pragove jednostavne javne nabave, a to znači da prag jednostavne javne nabave s 200 tisuća kuna plus PDV dižemo na milijun i 31 tisuću kuna. Isto tako, prag od 500 tisuća kuna plus PDV na 39,3 milijuna kuna', kazao je Horvat.

Kroz izmjene zakona uvodi se gradnja stambeno-poslovno i višestambenih zamjenskih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa, nadodao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Velik broj objekata koji su oštećeni nisu postojeći objekti i nisu legalizirani, neki nisu upisani ni u zemljišne knjige i katastar. Pojednostavljenjem samog postupka to više neće biti upravni postupak, nego neupravni, s jasnom porukom građanima koji su podnijeli zahtjev - neće ga morati mijenjati, ali Ministarstvo će izdati odluku koja će biti neupravni akt, kojim će naložiti obnovu Središnjem državnom uredu i Fondu. Nakon što se obnova izvede želja je imati proces u kojem u segmentu početka projektiranja i nabave robe i usluga neće biti potrebno generirati ni provjeravati nijedan dodatni dokument osim onoga što su građani davali popunjavanjem jednostavnog formulara. Završno izvješće nadzornog inženjera bit će generator izdavanja upravnog akta koji će se zvati rješenje o obnovi i kojim će građani moći legalizirati svoj objekt ili se upisati kao njegov vlasnik', kazao je Horvat.

'Uvodimo jasan mehanizam pretfinanciranja, pod strogim nadzorom i po pravilima struke', dodao je.

'Uvodimo mogućnost kupnje nekretnine kao zamjenskog stana ili obiteljske kuće. Dakle u segmentu davanja novčane pomoći jednostavno kontrolirani instrument je dodjela novčane pomoći sukladno pripadajućem troškovniku na žiroračun pričuve koju kontrolira upravitelj zgrade. Ta će sredstva biti zaštićena od bilo kakvih ovršnih isprava. A u segmentu dodjele za gradnju zamjenske obiteljske kuće takve novčane pomoći kao predujma neće biti i zbog toga i natječaja koji je u procesu Središnji državni ured i Fond imat će ovlasti i zadatak sve one prostore, one objekte koje smo uklonili, temeljem rješenja pretvoriti ili na tim prostorima izgraditi zamjenski objekt', poručio je Horvat, dodavši da bi izmjene zakona trebale biti u primjeni krajem listopada.

Horvat: Status i sudbina gospodina Vanđelića ovise isključivo o gospodinu Vanđeliću

Upitan hoće li zakon umiriti nesuglasice između Ministarstva graditeljstva i Fonda za obnovu, Horvat je kazao: 'Špekulacije oko toga što i kako se događa između Fonda i Ministarstva nisu predmet javne polemike. Tjedne konzultacije su prioritetno mjesto na kojem komuniciramo. To što i kako izlazi i pojavljuje se u medijima nije predmet mog interesa. Meni je bitno da ovaj koncept zakona bude provediv, dinamički jači i brži.'

Na pitanje ostaje li Damir Vanđelić na čelu Fonda ili odlazi, Horvat je kazao da s njim ne razgovara putem medija. 'Ono što mediji pišu nisam i neću komentirati. Sve promjene, ako se budu događale, hrvatska javnost će o njima biti pravodobno obaviještena.'

Dodao je da su 'promjene bile moguće, danas su moguće i bit će moguće'.

Na dodatno pitanje opterećuje li Vanđelić proces obnove svojim istupima, Horvat je kazao: 'Dobio sam jasan odgovor kad sam ga predlagao za ravnatelja Fonda i kada sam ga pitao zanima li ga obnova ili politika. Tada mi je rekao da mu je prioritetni i isključivi zadatak oformiti sustav efikasne obnove. Živim u uvjerenju da je i danas takvog stava. Nadam se da ćemo puno više konstruktivno razgovarati za istim stolom, a puno manje kroz medijski prostor. Status i sudbina gospodina Vanđelića ovise isključivo o gospodinu Vanđeliću.'