gradske teme

Tomašević: Ispisane kazne za otpad bile su individualne, još nismo pisali kolektivne za višestambene zgrade

10.01.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović održavaju zajedničku konferenciju za novinare u Staroj gradskoj vijećnici

Klisović je na samom početku kazao kako će se u 2023. godini osnovati gradska riznica koja će omogućiti potpuni uvid u financije grada.

'U svakom trenutku ćemo znati tko nam i koliko duguje i koliko mi dugujemo', rekao je Klisović.

Dodao je da ukoliko to bude bude ostavština ove vlasti, više neće biti moguće zamračiti novac u Gradu Zagrebu.

'Riznica će biti kruna toga sustava, smatra Klisović.

Drži da će jedinstveni Katalog gradske imovine osigurat transparentnost i zaustaviti svako mešetarenje, a dotaknuo se i platforme Zviždač na kojoj se mogu prijavljivati sve nepravilnosti u gradskom upravljanju.

Tu je pak upozorio na sprečavanje zlouporabe kako bi se defamiralo pojedince i institucije, dok promiču prave pravilnosti.

Naveo je da su s gradom Maizom, dogovorili o donaciju za obnovu Kina Europe vrijedan nešto manje od pola milijuna kuna kao i mogućnost kreditiranja s Razvojnom bankom Vijeća Europe za obnovu i razvoj po bitno povoljnijim uvjetima negoli kod komercijalnih banaka.

Tomašević je kazao da je do sada prodano 14 milijuna ZG vrećica, te da sustav funkcionira iako problema ima.

'Djelatnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su “izrekli preko 3000 sankcija, od čega je oko 2800 upozorenja', kazao je gradonačelnik.

Dodao je da kazne koje su ispisane su bilo isključivo individuaklne te da još nije bilo kolektivnog kažnjavanja u višestambenim zgradama.

Smatra da je novi model odvajanja otpada već sada pokazuje jako dobre rezultate.

'Ovo je čak i više od našeg očekivanja, mješani komunalni otpad je smanjen za 27 posto, 40 posto je više plastike, 30 posto više papira, 9 posto više biootpada", pohvalio se Tomašević.

Najavio je povećanje odvoženja plastike u nekim djelovima grada čak i na četiri puta tjedno.

Istaknuo je da nakon stabilizacije poslovanja u prošloj godini Holding 2023. godinu završi u plusu.

Najavio gradnju tri nova vrtića i obnovu i nadogradnju još niza vrtića i škola u gradu, bilo da je riječ o obnovi nakon potresa ili potrebama za proširenjem kapaciteta.

Istaknuo je da na Trgu bana Jelačića više neće biti šatora i štandova i vašara koji ga je dočekao gdje su se, kako je rekao, mogle doslovno kupiti gaće.

Naveo je da slijedi nam uvođenje reda u reklame i grafite.

'Imamo puno ilegalnih reklama', kazao je.

Govoreći o prometu kauzao je da je stiglo je 40-tak novih autobusa te da je naručeno 15 novih tramvaja.

Dodao je da se puno ulaže u rekonstrukciju i ojačanje mostova preko Save.

'Nedaj bože da se desi još jedan potres, ja ne želim da dio grada ostane odsječen od svih bolnica koje se nalaze u starom dijelu grada', rekao je Tomašević dodavši da je to nešto što se ne vidi i da će se uložiti oko 400 milijuna kuna.

U Gradu su u utorak najavili i nastavak radova na Jadranskom mostu i zatvaranja zapadne kolničke trake, zbog čega bi ponovno moglo biti velikih gužvi u tom dijelu grada.