HDZ-OVCI I SDP-OVCI ZAJEDNO

Užasnuti župani: Zakonske izmjene pogubne za javno zdravstvo

30.04.2015 u 22:27

Bionic
Reading

Hrvatska zajednica županija usprotivila se u četvrtak predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ocijenila da su pogubne za hrvatsko javno zdravstvo

'Užasnut sam trenutačnim događanjima oko Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Županije su te pod čijom su ingerencijom domovi zdravlja koje smo sanirali, a sada se to hoće prikazati pogrešnim', rekao je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Skradinu dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je na sjednici i pokrenuo raspravu o prijedlozima izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dodao je da se prijedlozi izmjena zakona protive načelima jednake zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić istaknuo je, kako je priopćeno s današnje sjednice, da je već stupio u kontakt s Ministarstvom zdravlja te da čini sve kako bi se stanje popravilo, a na sastanku je zaključeno da će ponovno reagirati na prijedloge izmjene navedenih zakona i poduzeti sve potrebne korake radi zaštite građana, korisnika sustava javnog zdravstva u Hrvatskoj.

Tolušić je prije nekoliko dana ustvrdio da ministar zdravlja Siniša Varga predano radi na mjerama kojima želi maksimalno privatizirati sustav zdravstva, pri čemu sve što je profitabilno daje privatnom sektoru. Ono što nije isplativo ili profitabilno ostavlja sustavu javnog zdravstva, za koji ionako ne postoji preveliki interes, a niti odgovarajuća financijska potpora, iako je izlazak HZZO-a iz sustava državne riznice pravdan boljom i pravednijom raspodjelom novca za zdravstvo. Uobičajeno zaobilaženje lokalne i područne samouprave, te izostanak procjene učinaka tih promjena na zdravstveni sustav čine prijedlog zakona pogubnim za javno zdravstvo, a time i za zdravlje hrvatskih građana, stoji u Tolušićevu priopćenju od 27. travnja.

Ovih su dana s više strana javno iznesene tvrdnje da predložene zakonske izmjene idu na ruku privatnom kapitalu i da će privatizacija primarne zdravstvene zaštite ugroziti njezinu dostupnost u malim mjestima. Te je tvrdnje odbacio u srijedu ministar zdravlja Siniša Varga, poručivši kako će javno zdravstvo ostati zaštićeno kao i dosad. On je u Slavonskom Brodu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se iz zakona 'briše odredba o defacto nacionalizaciji primarne zaštite koja je bila nametnuta'.

Na sjednici Zajednice županija u četvrtak bilo je riječi i o važnosti funkcioniranja sustava obrane od tuče, u vezi s čime je Zajednica već uputila dopis Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom da se precizira financiranje iz sredstava proračuna županija, navodi se u priopćenju sa sjecnie Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koja okuplja 20 županija i njihovih župana te Grad Zagreb.