vrEMENSKA PROGNOZA

Uz pretežno sunčano i temperature do 30 stupnjeva, ipak pripazite - opet su mogući pljuskovi i grmljavina, evo i gdje

12.06.2021 u 07:59

Bionic
Reading

U subotu će u Hrvatskoj prevladavati pretežno sunčano i vrlo toplo. U unutrašnjosti uz dnevni razvoj oblaka popodne rijetko može biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u Slavoniji te Međimurju i dijelu Zagorja. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu ujutro bura, potom umjeren do jak sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 30 °C

U Zagrebu se danas očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29, a na Sljemenu oko 21 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

HRT progozira pretežno sunčanu subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu, uz lokalne nestabilnosti rjeđe nego prošlih dana. Osim njih, zamjećivat će se i sjeverozapadni vjetar, te najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C pa najviša poslijepodnevna oko 28 °C.

U većini središnje Hrvatske toplije jutro nego na istoku, ponegdje i poslijepodne, koje će biti gotovo pa vruće. Nakon sunčanog, gdjegod i vedrog prijepodneva slijede razvoji oblaka, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom u Međimurju i dijelu Zagorja.

Ni u gorju neće biti sasvim stabilno, ali će vjerojatnost za pljuskove biti mala, i to uglavnom u Lici.

Sunčanije na sjevernom Jadranu, najprije uz buru, zatim maestral. Temperatura zraka ujutro uz more od 17 do 20 °C, u gorju 9 do 11 °C, a poslijepodne 25 do 27 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu 28 i 29 °C.

Još toplije u Dalmaciji, često i vruće, uz slabu do umjerenu buru pa mjestimice jak maestral, uz more gdjekad i umjereno valovito, temperature oko 22 °C. Osim vedrine, poslijepodne će biti i oblaka, a u unutrašnjosti, u pograničnom području, možda i ponekog pljuska.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ni u Konavlima se ne može jamčiti sasvim suha subota jer su mogući lokalno izraženiji razvoji oblaka. No, uz more krajnjeg juga Hrvatske sunčano, većinom i vedro, uz slabu do umjerenu buru pa umjeren, ponegdje i jak maestral. Temperatura zraka ujutro od 16 do 21 °C, poslijepodne 28 do 30 °C.

Prognoza za nedjelju

U nedjelju se očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimične kiše, moguće i izraženijih pljuskova s grmljavinom, bit će uglavnom u unutrašnjosti, a od sredine dana i ponegdje uz dalmatinsku obalu. Popodne razvedravanje najprije u sjevernim krajevima. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na udare u Slavoniji i Baranji jak, a na moru i bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na moru i do 21 °C. Najviša dnevna od 25 do 30 °C.

U Zagrebu ujutro pretežno oblačno uz povremenu kišu, a lokalno može biti obilnijih pljuskova i grmljavine. Popodne razvedravanje. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 17 do 19 °C. Najviša dnevna oko 26, na okolnom gorju oko 20 °C.

  • +22
Subotnja špica u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike bit će u subotu povoljne na području cijele zemlje. Moguće lokalne nestabilnosti mogu umanjiti povoljne biometeorološke uvjete pa osjetljiviji meteoropati mogu osjetiti manje tegobe uzrokovane vremenom. Pri boravku na otvorenom pripaziti na zaštitu od visokog i mjestimice vrlo visokog UV zračenja.