STOŽER PREDAO POTPISE ZA REFERENDUM

'Uz Božju pomoć doći ćemo do našeg cilja'

16.12.2013 u 17:17

  • +20

Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara predaje potpise za referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Praćeni s tristotinjak simpatizera i građana, čelnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predali su Saboru, prema njihovoj procjeni, oko 680 tisuća potpisa kojima traže raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, odnosno ćirilici. U Saboru ih je primio predsjednik Josip Leko koji će, sukladno proceduri, zahtjev za raspisivanje referenduma i potpise predati saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav na daljnje odlučivanje

Pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su prikupili potpise za tzv. antićirilićni referendum, oko 10 sati krenuli su s Trga bana Jelačića prema Hrvatskom saboru. Pridružilo im se tristotinjak simpatizera koji su prije polaska u Sabor otpjevali hrvatsku himnu ispod spomenika banu Jelačiću. Skandirali su 'Hrvatska, Hrvatska' i 'Vukovar, Vukovar'. Građani koji su pratili pripadnike Stožera nosili su različite transparente među kojima i 'Narod odlučuje', 'Niste nezamjenjivi', 'Da ste htjeli čuti žrtve rata, ne bi bilo referenduma'.

Pripadnicima Stožera potporu je došao dati i bivši hrvatski nogometni izbornik Ćiro Blažević.

Nakon što su došli do Sabora, potpise za zahtjevom za referendum predsjedniku Sabora Josipu Leki predalo je pet istaknutih članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su se u razgovoru s njime zadržali oko pola sata.

'Danas smo imali već uhodani postupak kada građanska inicijativa predaje urudžbeni zapisnik i urudžbira svoju inicijativu u obliku potpisa. Došli su  se interesirati za dinamiku, za proceduru. Rečeno im je da je to riješeno Ustavom i poslovnikom i da će inicijativa imati tretman kao i svaka do sada. Što se tiče pitanja meni, rekao sam da sam prvi među jednakima u Saboru i da u Saboru, kao i u državi, ne odlučuje pojedinac, nego cijele institucije i one će odlučivati u skladu s vrijednostima na kojima počiva ovo društvo, utvrđene u Ustavu i vrijednostima na kojima dalje želimo razvijati društvo', rekao je Leko.

Objasnio je da će zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s potpisima proslijediti Odboru za Ustav na daljnje odlučivanje.

Odbor za Ustav, prema predviđenoj proceduri, potpise bi trebao poslati Ministarstvu uprave na provjeru, a nakon toga može konzultirati i Ustavni sud.

'Mi smo računali s time, moguće je da dođe do toga. Ne bježimo od toga, Sabor to u svakom trenutku ima pravo napraviti, prema tome zašto ne bi i sada ako smatra da ima nekih problema. To je njihovo legalno pravo i nemamo apsolutno ništa protiv toga', rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić nakon što su potpise predali Leki.

Sada je sve na Saboru, kazao je Josić te se zahvalio svim volonterima koji su prikupljali potpise i svima koji su dali potpis.

'Nadamo se da će uz Božju pomoć ovaj put i pravo i pravda pobijediti i da ćemo mi doći do našeg cilja i da će Vukovar postati mjesto posebnog pijeteta što i jest', rekao je Josić.

Upitan što ako Ustavni sud proglasi referendumsko pitanje neustavnim i referendum bude odbijen, Josić je rekao: 'Ništa, idemo dalje. Ne moram vam sada reći kako. Uglavnom, nećemo se predati i nećemo stati na ovome. Mi ćemo se boriti dalje na sve demokratske načine da dođemo do našeg cilja.'