RAT I NOGOMET

Utakmica Rusije i Hrvatske napeto se pratila i u Siriji. Što mislite, tko je navijao za naše?

09.07.2018 u 19:09

Bionic
Reading

Subotnja pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije nad Rusijom u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva snažno je odjeknula i u ratom razorenoj Siriji, u kojoj su pobunjeničke snage prigrlile nogometaše izbornika Zlatka Dalića kao svoju momčad

Kako piše izraelski Haaretz, u Siriji, koja je podijeljena između snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, kojeg snažno podržava Rusija, i oporbe te pobunjenika, Sirijci su se podijelili za vrijeme četvrtfinala u dva tabora, onaj ruski i onaj hrvatski.

Snage odane sirijskom diktatoru su očekivano navijale za Rusiju, dok su oporbene snage i Asadovi protivnici navijali za Hrvatsku, čiju su nogometnu izabranu vrstu prigrlili kao sinonim pobjede nad združenim rusko-provladinim snagama.

U Alepu, gradu koji su ruske zračne snage do temelja porušile, uoči subotnjeg četvrtfinala održano je čak prognoziranje rezultata nogometne utakmice između Hrvatske i Rusije, u čemu je sudjelovao mačak Sparky.

Izraelski list piše kako je vlasnik šaputao Sparkyju na uho da između dviju zdjelica s hranom odabere Hrvatsku, što je mačak i poslušao prognoziravši točan rezultat.

Prije same utakmice između Hrvatske i Rusije skupina dokumentarista koji snimaju film o ratu u Siriji pokrenula je profil na Twitteru koji bilježi reakcije stanovnika Idliba na rezultate Svjetskog prvenstva. Filmaši su, naime, na društvenim mrežama postavili jednostavno pitanje stanovnicima Idliba za koga će navijati u četvrtfinalnom okršaju, a svi odreda su glasali za Hrvatsku.

  • +38
SP u nogometu, četvrtfinale: Rusija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Štoviše, građani Idliba nominirali su našeg kapetana Luku Modrića za Zlatnu loptu, nagradu koju će primiti najbolji igrač turnira.

Ostali stanovnici Idliba su pak nakon hrvatske pobjede nad Rusijom zaželjeli da Rusi napuste Siriju na isti način na koji ih je naša reprezentacija zaustavila u daljnjem tijeku natjecanja.