PREDSTOJNICA BARIĆ:

'Ustavni sud svakako će se očitovati'

07.11.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon što je danas saborski Odbor za Ustav prihvatio amandmane HDZ-a na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative ‘U ime obitelji’, na Saboru je da donese odluku o raspisivanju referenduma. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta, objasnila je da će se Ustavni sud svakako prije referenduma očitovati - barem o svojoj nadležnosti za ocjenu ustavnosti sadržaja pitanja

Sanja Barić navela je da građani, udruge i ostala zainteresirana javnost ocjenu ustavnosti mogu zatražiti nakon što Sabor donese odluku o raspisivanju referenduma.

'Ustavni sud će prvo odlučiti hoće li prihvatiti svoju nadležnost, odnosno jesu li građani uopće ovlašteni za postavljanje pitanja o ustavnosti sadržaja (referendumskog pitanja, op.a.). Građani su ovlašteni postaviti pitanja o proceduri provođenja referenduma,  a tek treba vidjeti hoće li Ustavni sud prihvatiti odlučivati o sadržaju', objasnila je predstojnica Barić za tportal, dodajući da će se Ustavni sud u svakom slučaju očitovati prije referenduma jer postoje rokovi odlučivanja.

Odgovarajući na pitanje ima li, prema njezinom mišljenju, u tom referendumskom pitanju elemenata protuustavnosti, Sanja Barić u utorak je poručila da u tom pitanju ima elemenata koje valja detaljno razmotriti.

'To su pitanja vladavine prava, odnosa prema temeljnim ljudskim pravima, sloboda, jednakost, politička participacija i još čitav niz drugih pitanja. Nije to nešto samo po sebi evidentno, kao što smo čuli, da se radi o sigurno ustavnom pitanju. Sumnja postoji i zbog toga treba uputiti pitanje Ustavnom sudu', rekla je Sanja Barić gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.

Bivši ustavni sudac i pučki pravobranitelj Jurica Malčić objašnjava da do ovakvih situacija dovodi 'pravna praznina'.

'Postoji mogućnost da se Ustavni sud ne odredi po pitanju sadržaja, ali može zauzeti i drukčije stajalište. Osobno mislim da je dobro tumačenje da mora postojati način da se može preispitati ustavnost sadržaja samog pitanja', kaže Malčić.

Ako definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene uđe u Ustav - pojeo vuk magare: Ustavni sud ne može ocjenjivati ustavne odredbe, već ih može samo tumačiti.